Geen poepbacteriën meer in Zeeuws zwemwater (video)

Geen poepbacteriën meer in Zeeuws zwemwater (video)
Geen poepbacteriën meer in Zeeuws zwemwater (video) © OZ
Zwemwaterkwaliteit deel 1

Poepbacteriën

OOST-SOUBURG - Er zijn twee groepen poepbacteriën die in het water veel voor kunnen komen. Dat zijn 'E. Coli' en de 'Enterokokken'. Maar vanwege de goede riolering komt dat in Zeeland niet meer voor.

Uitwerpselen

Toch kunnen de bacteriën nog in het water terechtkomen via de uitwerpselen van dieren. Als bijvoorbeeld veel honden, vogels of paarden hun behoefte zouden doen in de zwemwateren dan loop je kans dat er te veel poepbacteriën in het water zitten en dan is het zwemmen niet aan te raden.
Zwemwaterkwaliteit deel 2

Blauwalg

Een andere reden voor de goede kwaliteit van het zwemwater is de aanpak van blauwalg. In 2004 besloot de provincie samen met het waterschap om in het Veerse meer zout water te laten stromen van de Oosterschelde. Dat zorgde ervoor dat de blauwalg verdween. Die kan namelijk alleen voorkomen in zoet water.
Zwemwaterkwaliteit deel 3
Controle van het water
Het water wordt iedere maand gecontroleerd. Dat gebeurt door Rijkswaterstaat en het Zeeuwse waterschap. Rijkswaterstaat checkt de grote wateren zoals het Veerse Meer, het Grevelingenmeer en de kuststrook. De binnendijkse wateren zoals de Braakman en de Vogel in Zeeuws-Vlaanderen worden gecontroleerd door het Zeeuwse waterschap.
Zwemwaterkwaliteit deel 4

Zelf checken

Alle Zeeuwse zwemwaterlocaties zijn gecontroleerd en goedbevonden. Wil je zelf in de gaten houden waar of het water waar je wilt zwemmen veilig is? Dan kun je dat doen op de website van zwemwater.nl. Daar zijn de recente uitslagen van controles ingevoerd en ben je up-to-date over de zwemwaterkwaliteit.
Kaart zwemwaterlocaties in Zeeland
Kaart zwemwaterlocaties in Zeeland © zwemwater.nl