Vernieuwd monument voor Poolse bevrijders in Axel geplaatst (video)

Vernieuwd monument voor Poolse bevrijders in Axel geplaatst (video)
Vernieuwd monument voor Poolse bevrijders in Axel geplaatst (video) © OZ
Herplaatsing monument

Bevrijding

AXEL - Het monument herinnert aan de bevrijding van Axel door Poolse militairen, in september 1944. Het stond bij het voormalige gemeentehuis aan het Szydlowskiplein. Nu dat plein is aangepast krijgt het vernieuwde monument een stukje verderop een plek. De vernieuwing van het monument is een initiatief van Mario Maas. Hij heeft de drie panelen van het oude monument verwijderd. Die vormen de basis voor het nieuwe exemplaar.

Museum

Maas is eigenaar en beheerder van het Oorlogsmuseum Gdynia aan de Tweede Verkorting vlakbij Axel. Op die plek is in september 1944 hevig gevochten tussen de Duitse bezetters en de Poolse bevrijders. De grote boerenschuur waarin het museum is gevestigd kwam als enige gebouw redelijk ongeschonden uit de strijd.

Kunstacademie

Voor het ontwerp van het nieuwe monument heeft Maas een beroep gedaan op studenten van de kunstacademie in het Poolse Gdynia. Van de acht ontwerpen die zij hebben gemaakt is er één gekozen. Vandaag wordt het monument geplaatst. Op 16 september wordt het onthuld. De bevrijding van Axel wordt herdacht op 19 september.