Noordzeevissers: 'Kleine vissen onnodig vermoord' (video)

Noordzeevissers: 'Kleine vissen onnodig vermoord' (video)
Noordzeevissers: 'Kleine vissen onnodig vermoord' (video) © Omroep Zeeland
Rode vloeistof maakt ongewenste bijvangst onverkoopbaar
Rode vloeistof maakt ongewenste bijvangst onverkoopbaar © Omroep Zeeland

Rode vloeistof

VLISSINGEN - Eenmaal in de haven worden de inmiddels dode vissen bespoten met een rode vloeistof. Een biologische drab die naar rode bieten ruikt. Dat wordt gedaan zodat de vis niet meer kan worden verkocht. Directeur van de Zeeuwse visveilingen, Foort Lokerse, vindt dat beeld verschrikkelijk.
Actie Zeeuwse visserij internet 4

Te klein, dus ongewenst

De tongetjes voldoen niet aan de eisen om verkocht te mogen worden. Soms zijn ze maar een millimeter te klein. Voordat de aanlandplicht van kracht was, werden deze vissen overboord gegooid. Een groot deel daarvan zwom verder en de gestorven vissen werden opgegeten door andere vissen of zeedieren. Nu worden de ongewenste vissen verwerkt tot dierenvoeding, tot afschuw van de vissers.
Dwang om te investeren
Volgens Stichting de Noordzee is het goed dat de ongewenste bijvangst alsnog in het voedselsysteem terechtkomt als dierenvoeding. Maar ook zij zien liever dat de vissen blijven leven. De aanlandplicht zou volgens de stichting hier juist bij helpen. De vissers worden gedwongen om te investeren in nieuwe vismethodes,zodat de te jonge vis niet wordt binnengehaald. Zo is er uiteindelijk geen ongewenste bijvangst meer. 
Aanlandplicht kost geld
De vissers zeggen meer geld kwijt te zijn door de aanlandplicht. Er zijn meer mensen nodig om de vis aan boord te selecteren en ze moeten vaker naar de haven om te lossen. Zeeuwse Noordzeevissers voeren daarom zaterdag actie tegen de plicht in Rotterdam.