Dit zijn de hete hangijzers voor de politiek in 2016 (video)

Dit zijn de hete hangijzers voor de politiek in 2016 (video)
Dit zijn de hete hangijzers voor de politiek in 2016 (video) © OZ
Vooruitblik politiek

Veerboot

MIDDELBURG - In september komt de provincie met een toekomstplan voor het fietsvoetveer. De veerdienst tussen Vlissingen en Breskens draait met verlies en de boten gaan vaak stuk. De provincie zoekt een oplossing: het vervangen van de schepen is een optie.
Westerscheldetunnel
Westerscheldetunnel © OZ

Westerscheldetunnel

Kiest de provincie voor zo laag mogelijke tarieven of moet de Westerscheldetunnel zo snel mogelijk tolvrij? Die vraag staat centraal in de zogenoemde aandeelhoudersstrategie Westerscheldetunnel, die de provincie dit najaar gaat bespreken. De provincie heeft alle aandelen van de tunnel in handen.
Zero based begroting
Zero based begroting © Omroep Zeeland

Nieuwe begroting

De provincie staat er financieel zo slecht voor, dat de begroting volledig op de schop gaat. De provincie heeft per jaar een budget van 162 miljoen euro. 135 miljoen euro daarvan zijn vaste uitgaven waar niets aan te veranderen is. Maar voor 27 miljoen euro kan de provincie eigen (andere) keuzes maken. Dat betekent dat er financieel veel kan veranderen voor organisaties, culturele instellingen en evenementen. 
© OZ
Kustvisie
Wel of geen nieuwe vakantieparken aan de kust? Samen met onder anderen Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat werkt het provinciebestuur aan een Kustvisie. Iedereen is het er over eens: De ongerepte Zeeuwse kustlijn mag niet gaan lijken op de volgebouwde kust in België. Maar wat mag er nog wel? Dat weten we eind dit jaar, als de kustvisie klaar is. 
Kruising Sloeweg
Kruising Sloeweg © Omroep Zeeland
Kruispunt Sloeweg
Dit najaar moet de provincie de knoop doorhakken over het kruispunt van de nieuwe Sloeweg met de Bernhardweg en de Westerscheldetunnelweg. Wordt het een kruising met drie viaducten? Of valt de keuze op een goedkopere oplossing? Er zijn meerdere alternatieven voor het kruispunt, maar die kosten allemaal meer dan de 10,6 miljoen euro die de provincie nu beschikbaar heeft.
In 2017 moeten de kreken in Waterdunen vol lopen met zout water
In 2017 moeten de kreken in Waterdunen vol lopen met zout water © OZ

Oplossing Waterdunen

De provincie is nog steeds op zoek naar een oplossing voor Waterdunen, het nieuwe natuurgebied aan de kust van West-Zeeuws-Vlaanderen. Afgelopen jaar bleek dat het tekort van het project door allerlei tegenvallers kan oplopen tot zes miljoen euro. Alle betrokken partijen vinden tot nu toe dat de provincie voor die kosten moet opdraaien. 
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ

Kerncentrale

Net als de afgelopen maanden blijft de Zeeuwse politiek zoeken naar een oplossing de kerncentrale in Borssele . De atoomfabriek draait met verlies en is een blok aan het been van energiebedrijf Delta. Zeeland wil dat Den Haag financieel bijspringt om het probleem van de kerncentrale te verzachten. Het provinciebestuur en Zeeuwse Kamerleden voeren daarover ook de komende tijd belangrijke onderhandelingen met het kabinet.
Luister naar de gesproken column van verslaggever Ferdinand Koppejan.
ITEM Vooruitblik politiek aangepast