Afdeling psychiatrie verdwijnt bij ADRZ

Emergis bord bij ingang
Emergis bord bij ingang © OZ

Nieuwe locaties

Dat betekent dat er voor patiënten een aantal dingen verandert. De polikliniek psychiatrie verdwijnt uit het ziekenhuis in Vlissingen. Wie een poliklinische behandeling moet ondergaan kan terecht op een nieuwe locatie van Emergis op Walcheren, aan de Nieuwepoortstraat in Middelburg. De deeltijdbehandeling van het ziekenhuis is op 1 juli al verhuisd naar een pand, ook in Middelburg, aan de Vlissingsesingel. Deze locatie blijft en komt inclusief medewerkers en patiënten in handen van Emergis.

Reactie ziekenhuis

Het ziekenhuis draagt de zorg over om 'de continuïteit van de zorg te garanderen', vertelt Claudia Brandenburg van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. 'We dragen alleen die zorg over die Emergis zelf ook al aanbiedt.' Het ziekenhuis houdt alleen een afdeling in Goes waar mensen met psychische klachten terecht kunnen als ze zichzelf verwond hebben. 

Verhuizing

Begin dit jaar verhuisde de PAAZ (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis) van het ADRZ in Vlissingen naar het terrein van Emergis. Het ziekenhuis verhuisde van de 20 bedden, er 10 naar Emergis. Vanaf september neemt de ggz-instelling die over. De komende weken worden de bedden over de al bestaande klinische afdelingen in Kloetinge verspreid. 
© oz

Thuishulp

Om de vermindering van bedden op te vangen werd intensieve hulp thuis ingezet. In Zeeuws-Vlaanderen kwam dat goed van de grond, maar in de rest van Zeeland is dat nog niet gelukt. Het overdragen van de teams die al actief zijn gebeurt vanaf volgende maand.

Psychiaters

Wat niet verandert is dat de psychiaters van het ziekenhuis behandelaar blijven van de huidige patiënten. Wat wel verandert is dat afhankelijk van welke zorg je nodig hebt, je op één van de drie locaties van Emergis terecht komt. 

Opnamestop

De geestelijke gezondheidsinstelling voerde vorige maand een opnamestop in. Dat betekent dat voorlopig alleen mensen die acuut psychische zorg nodig hebben, opgenomen kunnen worden. Hoe lang de opnamestop nog duurt is onduidelijk.