Zoektocht vliegtuigwrak gestaakt, of toch niet? (video)

Zoektocht vliegtuigwrak gestaakt, of toch niet? (video)
Zoektocht vliegtuigwrak gestaakt, of toch niet? (video) © oz
Vliegtuigwrak Hoofdplaat eind

Jarenlange zoektocht

HOOFDPLAAT - Toen vrijdag na een laatste duik het wrak nog altijd niet was gevonden, besloot Marvin Nauman te stoppen met zijn jarenlange zoektocht naar het vliegtuigwrak van zijn oom. Hij zoekt dus niet meer actief naar nieuwe aanwijzingen, maar een toevallige vondst kan daar zomaar verandering in brengen, zegt de Amerikaan. Hij houdt dus de deur op een kier.

Oproep

Voor Marvin Nauman begon de zoektocht nu meer dan tien jaar geleden. Hij begon informatie in te winnen naar de dood van zijn oom en vanuit zijn woonplaats bij Seattle deed hij een oproep bij Omroep Zeeland aan getuigen om zich te melden.
© oz

Logboeken

Met behulp van de informatie van die getuigen, maar ook op basis van gegevens uit Duitse logboeken van de piloten die de B-17 bommenwerper van Dan Nauman uit de lucht schoten, werd het gebied waar het wrak kon liggen steeds kleiner. Tot het gebied zo klein werd, dat zoeken naar het wrak met duikers mogelijk werd.

Sonarapparatuur

De zoektocht werd ook geholpen door het onderzoek dat Tennet uitvoert naar de bodem van de Westerschelde voor de aanleg van een windmolenpark. Daarvoor wordt met sonarapparatuur de hele bodem in kaart gebracht. "Het komt erop neer dat we de exacte plek waar het wrak ligt inmiddels hebben bepaald, maar dat we nog geen fysieke wrakstukken hebben gevonden", vat Nauman samen.

Kosteloos

Tot grote vreugde van Marvin Nauman stelden meerdere duikers hun apparatuur en hun tijd kosteloos ter beschikking van zijn zoektocht. Onder barre omstandigheden zochten de duikers de afgelopen week de bodem van de Westerschelde bij Hoofdplaat af op wrakstukken, soms op de tast omdat het water te troebel was om ook maar iets te zien.

'De moeite waard'

Ondanks de verwoede pogingen van de duikers werd er niets gevonden. Maar volgens de neef van de Amerikaanse piloot was dat ook te verwachten. De locatie waar het wrak kan liggen is te diep en ligt te dichtbij de vaargeul en de omstandigheden waren voor de duikers te slecht om meer te verwachten. Toch was het de moeite waard om het te proberen, vindt hij.​
ITEM scheepswrak

'Geweldig avontuur'

Hoewel de ruim tien jaar durende zoektocht in zekere zin is mislukt kijkt Marvin Nauman vooral tevreden terug op wat hij een 'geweldig avontuur' noemt. "We hebben veel meer informatie over die laatste vlucht van mijn oom boven water gehaald dan ik van tevoren had durven dromen. En tijdens de zoektocht hebben we ontzettend veel aardige mensen leren kennen die ons geweldig hebben geholpen."

Toevallige vondst

En, zoals gezegd, is het verhaal nog niet helemaal voorbij. Want Marvin en zijn vrouw stoppen weliswaar met het actief zoeken naar het wrak, maar een toevallige vondst kan de zoektocht nieuw leven inblazen. "De tijd dat we dagen van zestien tot achttien uur draaien op zoek naar het wrak zijn voorbij. Maar wie weet, misschien vindt iemand iets in het bos, of spoelt er ergens iets aan op het strand. Wie weet."

Littekens van de oorlog

Ook verslaggever Pim van den Berge hoopt dat het nog niet voorbij is. "Ik ben sinds drie jaar bij deze zoektocht betrokken en in die tijd ben ik erachter gekomen dat er een enorme schat aan historie op de bodem van de Westerschelde ligt, dat er volop littekens van de oorlog te vinden zijn. En iedere piloot die daar is neergeschoten en op die bodem is beland verdient het om een graf aan land te krijgen.