Nog veel vragen na overlijden van Umaru (video)

Nog veel vragen na overlijden van Umaru (video)
Nog veel vragen na overlijden van Umaru (video) © Provicom
Dode man Goes 2

Toneelstukje

GOES - Een buurtbewoner die anoniem wil blijven zag Umaru Sesay voor het eerst in een parkje om de hoek. Het zou eruit hebben gezien alsof hij een soort toneelstukje opvoerde. Hij deed z'n kleren een paar keer aan en uit, vouwde ze netjes op en deed zijn kleren in een prullenbak. Toen een oudere vrouw voorbij reed en zei dat hij zijn kleren aan moest doen, herhaalde hij die woorden, trok z'n kleren terug aan en vervolgens weer uit.

Gereanimeerd

Volgens de politie was de man niet aanspreekbaar en werd er daarom pepperspray gebruikt om hem onder controle te houden. Daarna zou hij buiten bewustzijn geraakt zijn. Agenten hebben hem nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Hij overleed ter plaatse. 
© Provicom
Absoluut ongevaarlijk
De buurtbewoner zegt verbaasd te zijn dat de politie zo massaal uitrukte. Binnen de kortste keren werd Umaru omsingeld door vijf politieauto's. "De man was gewoon aanspreekbaar en zag er absoluut ongevaarlijk uit." Een andere buurtbewoonster hoorde 'm nog praten terwijl agenten hem tegen de grond gedrukt hielden. Hij vroeg de agenten of hij op mocht staan. De buurtbewoonster maakte zaterdagmiddag de onderstaande foto.
© Omroep Zeeland

Kinderen getuige

Het incident gebeurde voor de woning van een Syrisch vluchtelingengezin. Twee van de kinderen zagen hoe de man naakt door de straat rende. Ze vonden ook zijn telefoon op een grasveld om de hoek en gaven deze aan de politie. De hele gebeurtenis maakte veel indruk op de jongens. 
Dode-man-Goes-3-ZNO160821NL

Psychische problemen

Umaru woonde tijdelijk bij een vriend in Goes in de Beukenstraat. Die vriend, Ibrahim, snapt niks van wat er gebeurd is. Hij zag Umaru nog een half uur voor hij overleed bij hem thuis. Umaru woonde bij zijn vriend omdat hij psychische problemen had. Maar volgens die vriend ging het al langere tijd goed met hem.

Waarom pepperspray

De twee leerden elkaar ooit kennen in het asielzoekerscentrum in Middelburg. Ze komen oorspronkelijk uit Sierra Leone. Ibrahim wil het onderzoek van de politie afwachten, maar hij heeft wel grote twijfels bij het optreden. Zo vraagt hij zich af waarom het nodig was om pepperspray te gebruiken op iemand die geen wapen had en volgens hem ongevaarlijk was.