Kruiningse tatoeëert vis als afstudeeropdracht (video)

Kruiningse tatoeëert vis als afstudeeropdracht (video)
Kruiningse tatoeëert vis als afstudeeropdracht (video) © oz
kunst aanlandplicht

Ondermaats

KRUININGEN - Vissers moeten per januari van dit jaar alles wat ze vangen aan land brengen. Vroeger werd de ondermaatse vis (jonge visjes) teruggegooid. Het idee is dat de visser selectiever gaan vissen nu ze alles mee aan land moeten nemen.
Problemen
Het onderwerp intrigeerde Bode. Zij zag dat er negatieve kanten aan zaten: alle vis die normaal werd teruggegooid, gaat nu dood aan boord en levert de vissers praktisch niks op. Andere vissen en vogels die normaal gesproken van de teruggegooide vissen eten, komen ook in de problemen. Bode merkte dat de vissers niet blij zijn met de nieuwe wetgeving.
© oz
(foto: Fieke van Berkom)

Getatoeëerde vissen

Haar afstudeerproject Als een vis op het droge toonde op een video-installatie beelden van de visvangst. Verder maakte ze een aquarium met getatoeëerde, kleine vissen. Ze noemt het zelf een soort requiem voor de visserij. Haar beoordelaars vonden het een geslaagd eindexamenproject. Bode studeerde af met een acht.
© oz

Andere ogen

Haar examenopdracht is kort tentoongesteld in Tilburg en is nu niet meer te zien. Toch denkt Bode dat zij aandacht heeft gewekt voor de aanlandplicht en dat ze de vissers met andere ogen heeft laten kijken naar hun problemen.