Nooit meer volgelopen straten in Yerseke (video)

Nooit meer volgelopen straten in Yerseke (video)
Nooit meer volgelopen straten in Yerseke (video) © OZ
Wateroverlast Yerseke beelden

Wolkbreuk

YERSEKE - Afgelopen juni viel er tijdens een wolkbreuk zoveel regen dat het riool overbelast raakte en vele huizen onder water liepen. Zoiets mag volgens de gemeente niet meer gebeuren. Er zijn de afgelopen tijd al verschillende maatregelen getroffen en in de toekomst zullen er nog meer werkzaamheden worden uitgevoerd om de wateroverlast in Yerseke te beperken.
Fietser op straat in Yerseke tijdens hoosbui
Fietser op straat in Yerseke tijdens hoosbui © OZ

Overstortleiding

De inwoners van Yerseke krijgen onder meer uitleg over de werkzaamheden rond de aanleg van een nieuwe overstortleiding in de Molenpolderweg en Koningin Julianastraat. Daarvoor wordt er door de Havendijk geboord en een waterberging gegraven in de kop van de Molenpolder. Vooraf zullen diverse aangrenzende woningen bouwkundig worden opgenomen. Het werk zal ongeveer vijf weken in beslag nemen.

Schade

Eerder hield de gemeente ook al een informatieavond over de waterschade door de hoosbui in juni. De nadruk lag toen op wat je kunt doen als je woning schade heeft opgelopen door het water. Er werd toen niet ingegaan op de maatregelen die de gemeente neemt, dat doet de gemeente nu pas.

Afwateringssysteem

Kort na de hoosbui maakte de gemeente nog bekend dat er geen tussentijdse oplossing komt voor de wateroverlast. De gemeente Reimerswaal kondigde toen aan bezig te zijn met een afwateringssysteem naar de Molenpolder, maar dat de onderhandelingen daarover muurvast zitten. Sommige inwoners reageerden gefrustreerd op dat nieuws.

Overvol

De wateroverlast werd grotendeels veroorzaakt doordat de Moer, waar het overtollige regenwater heen werd gepompt, overvol zat. Het riool liep over en het water mocht niet worden geloosd op de Oosterschelde vanwege de mogelijke gevolgen voor schaal- en schelpdieren.

Buffergebied

Dat probleem moet worden opgelost door de Molenpolder aan de rand van het dorp geschikt te maken als buffergebied voor de opslag van overtollig regenwater. Maar daarvoor moet die polder eerst worden aangepast en daarover wilden de onderhandelingen tot nu toe niet vlotten. Hoe dat kwam maakte de gemeente eerder nog niet bekend.