Wie was de overleden Umaru Sesay? (video)

Dode man dag 2 int1

Uit Sierra Leone

GOES - Umaru Sesay werd 30 jaar geleden geboren in Sierra Leone. Rond 2004 ontvlucht hij zijn land en komt hij terecht in het asielzoekerscentrum in Middelburg. Later verhuist hij naar het Zuid-Hollandse Numansdorp. Op onderstaande foto uit 2014 is te zien hoe hij daar de naturalisatieceremonie meemaakte. 
© OZ
foto: Hoeksch nieuws

Psychische problemen

In Numansdorp heeft Umaru plannen om een opleiding tot beveiliger te volgen, maar hij kampt met psychische problemen. Een vriend, Ibrahim, die hij nog kende uit het AZC in Middelburg neemt hem onder zijn hoede. Afgelopen juli trekt Umaru bij hem in, in de Beukenstraat in Goes. Volgens die vriend ging het de laatste tijd goed met hem. 
© OZ
foto: Facebook

Kleren uit, kleren aan

Zaterdagmiddag ging het mis met Umaru. Getuigen zien hem voor het eerst in de Beukenstraat ter hoogte van een parkje. Hij lijkt een soort toneelstukje op te voeren, doet z'n kleren een paar keer aan en uit, vouwt ze op en doet ze in een prullenbak.

Op de vlucht

Een buurtbewoner ziet vervolgens vanuit zijn woonkamer hoe Umaru de Berkenstraat inrent, op de vlucht voor de politie. Ze proberen hem te grijpen, maar hij verzet zich en probeert weg te komen. Dat er met pepperspray gespoten is heeft de bewoner niet gezien, maar wel een moment waarbij een agent tegenover hem stond en het leek 'alsof hij hem een klap ging geven'. 
© Omroep Zeeland
Armen op z'n rug
De agenten zouden hem vervolgens tegen de grond gewerkt hebben, op zijn buik met de armen op z'n rug. De buurtbewoner vertelt dat twee agenten op hem zaten en dat hij in eerste instantie nog schreeuwde.

Het werd stil

Ook een andere buurtbewoonster vertelt dat ze hem hoorde vragen of hij op mocht staan. Uiteindelijk werd hij stil. Volgens een verklaring van de politie hebben agenten hem nog gereanimeerd, maar mocht het niet meer baten.