Zeeuws-Vlaamse huisartsen laten je erg lang wachten

Huisarts
Huisarts © OZ

Twintig keer gebeld

TERNEUZEN - De Consumentenbond heeft iedere HAP in Nederland twintig keer gebeld, telkens op uiteenlopende tijdstippen. Het ging om niet-spoed-telefoontjes. De huisartsenposten moeten volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg in die gevallen binnen twee minuten een patient te woord staan, maar Nucleus in Zeeuws-Vlaanderen liet zestien van de twintig keer de bellers langer wachten.

Slechters

Alleen de Amsterdamse HAP scoort nog slechter dan de Zeeuws-Vlaamse HAP. De HAP boven de Westerschelde doet het veel beter: maar drie van de twintig keer werd de grens van twee minuten overschreden. De allersnelste HAP's bevinden zich in het noorden van land. In Groningen en Drenthe werd de telefoon altijd binnen de twee minuten opgenomen.

Verbinding verbroken

"Na bijna elf minuten in de wacht te hebben gestaan wordt de verbinding verbroken" zo noteerde de Consumentenbond de ervaring van een Zeeuws-Vlaming die naar Nucleus belde, "zonder dat ik iemand aan de telefoon heb gehad." Maar volgens de Consumentenbond valt de situatie in Zeeuws-Vlaanderen nog wel mee, omdat de gemiddelde wachttijd voor Zeeuws-Vlaanderen, drie minuten, veel lager is dan die in Amsterdam.

Terugbellen

Ook vindt de Consumentenbond de terugbelservice van Nucleus goed. Ook in Oost-Gelderland hebben de gezamenlijke huisartsenposten deze dienst. Als het te lang duurt belt de HAP zelf terug naar de patiënt. Nucleus liet in een reactie aan de Consumentenbond weten dat men sinds kort een nieuw digitaal telefoonsysteem heeft met wat aanloopproblemen.

HAP

HAP's zijn samenwerkingsverbanden van artsen die 's avonds, 's nachts en in het weekend de spoedhulp-diensten in een hele regio waarnemen. Uit het onderzoek kwamen ook uitzonderlijke HAP's aan het licht. In Zuid-Oost-Brabant moesten de onderzoekers een keer 26 minuten wachten voordat de telefoon werd opgenomen. En in Harderwijk kwamen er tijdens het wachten steeds meer andere wachtenden vóór de degene die belde.