'Vraag niet te veel geld voor een kerkgebouw' (video)

'Vraag niet te veel geld voor een kerkgebouw' (video)
'Vraag niet te veel geld voor een kerkgebouw' (video) © OZ
Kerken te koop

Vraagprijs

SLUISKIL - "Ga niet tot het uiterste in je vraagprijs, want de koper koopt toch een hele hoop stenen waar veel herstelwerk in zit. En zoek lokale kopers of huurders : mensen die gevoel hebben bij zo'n gebouw, die het belangrijk vinden dat het blijft bestaan", zegt Dallinga.

'Gezicht van het dorp'

Dat was voor hem zelf ook de belangrijkste reden om de Sint Antonius van Paduakerk te kopen. "Het is het gezicht van het dorp." Dallinga gaat er hotelkamers in bouwen, zoals hij dat ook deed in het naastgelegen klooster bij de kerk. "De financiering daarvoor is nog niet rond, maar ze komen er zeker", zegt hij.  
Hotel in klooster en kerk
Hotel in klooster en kerk © OZ
ITEM 2 Kerken te koop

Meewerken

"Gemeenten moeten ook meewerken wanneer bijvoorbeeld het bestemmingsplan gewijzigd moet worden", vindt Dallinga. "Iedereen wil de kerken behouden, maar we moeten ons realiseren dat we hier op het platteland zitten." 

'In elk dorp'

"Straks is er in zowat elk dorp een kerk te koop", waarschuwt de kerkgebouweigenaar. "En je moet niet de illusie hebben dat je die makkelijk kwijtraakt. We zitten hier niet in grote steden als Amsterdam of Antwerpen, waar ze nog wel eens miljoenen willen uitgeven voor een kerkgebouw."