Polman wil einde aan incidentenpolitiek vluchtelingen

Polman wil einde aan incidentenpolitiek vluchtelingen
Polman wil einde aan incidentenpolitiek vluchtelingen © OZ
Han Polman
Han Polman © OZ

Incidentenpolitiek

MIDDELBURG - De commissaris wil dat er een einde komt aan de incidentenpolitiek van de laatste tijd rond het vluchtelingenvraagstuk. Daarom is het volgens hem verstandig als gemeenten een eigen vluchtelingenbeleid opstellen. "In internationale verdragen hebben we afgesproken dat we mensen die vluchten voor oorlog en geweld."

Vluchtelingenbeleid

In dat vluchtelingenbeleid moeten gemeenten vaststellen wat ze kunnen doen voor mensen die direct gehuisvest moeten worden en wat ze kunnen doen voor statushouders. Polman: "Afhankelijk van de ruimte die het kabinet biedt, kan de ene gemeente op korte termijn locaties aandragen. Andere gemeenten kunnen onderzoeken wat ze op langere termijn kunnen doen."

Eerder dicht

Het aantal vluchtelingen neemt de laatste tijd af en opvanglocaties gaan eerder dicht. Volgens Polman is het zaak om niet achterover te leunen maar om het verstand te gebruiken. "Het vluchtelingenvraagstuk is van alle tijden. Is het niet vandaag, dan is het morgen dat we voor de opgave staan om vluchtelingen op te vangen. De situatie kan snel veranderen, als je kijkt naar de instabiele situatie in grote delen van de wereld."

Bufferlocaties

Polman houdt daarom een pleidooi voor zogenoemde bufferlocaties. "Dat zijn locaties waar we niet direct vluchtelingen in huisvesten, maar die wel beschikbaar zijn als het nodig is. Dat kost geld. Maar als we dat niet doen, dan blijven er incidenten komen en blijft de druk op de ketel staan. Elke provincie moet haar verantwoordelijkheid nemen, ook Zeeland."
ITEM Vluchtelingen Polman