'Lege emmers en ontevreden klanten' voor Zeeuwse sportvissers

'Lege emmers en ontevreden klanten' voor Zeeuwse sportvissers
'Lege emmers en ontevreden klanten' voor Zeeuwse sportvissers © OZ
Sportvisserij Zeeland

Visstand

SCHARENDIJKE - De verminderde visstand heeft ervoor gezorgd dat de meeste sportboten in de loop der jaren verkocht zijn of worden ingezet voor andere doeleinden zoals sportduiken, rondvaarten en zeehondensafari's. Theo Boogaard is eigenaar van een sportvisbedrijf met drie boten. Twee van zijn boten varen op de Grevelingen varen en eentje op de Oosterschelde. Hij kan met moeite het hoofd boven water houden. "Ik doe dit werk al heel erg lang en heb de visstand, dus ook mijn omzet, alleen maar zien dalen", zegt Boogaard. 
Sportduikers
De afgelopen jaren richt Boogaard zich dan ook steeds meer op sportduikers. "En sinds dit jaar heb ik een kotter gekocht en vis ik ook op de Westerschelde, omdat daar in de monding nog wat gevangen kan worden." 
© OZ
Verminderde visstand
Ook Henk Hoogerwerf, eigenaar van Sportvisserij Hendrik H. uit Scharendijke heeft de afgelopen dertig jaar gemerkt dat de sportvisserij in Zeeland flink is gedaald. De grootste oorzaak is volgens hem ook de verminderde visstand in de Grevelingen en de Oosterschelde. "Mensen willen, wanneer ze gaan vissen, wel wat vangen. En wanneer ze met een lege emmer terugkomen aan de wal, blijven ze weg." 
Rondvaarten
Hoogerwerf is zich dan ook de afgelopen jaren gaan toeleggen op rondvaarten en zeehondensafari's om het hoofd boven water te houden. "Ik doe dit samen met mijn zoon en moest denken aan zijn toekomst. Daarom heb ik deze stap gemaakt en gelukkig gaat het goed."