Schonere stranden door ondergrondse vuilcontainers

Schonere stranden door ondergrondse vuilcontainers
Schonere stranden door ondergrondse vuilcontainers © oz
Ondergrondse vuilcontainers Renesse
Ondergrondse vuilcontainers Renesse © oz
ITEM Vuil strand

Ingegraven

RENESSE - Op het Schouwse strand staan 63 van die containers. Ze bestaan uit een ingegraven bak die een meter boven het zand uitsteekt met een deksel. In de bak zit een zak van ruim twee meter lang. Er zijn containers voor gewoon vuil en plastic.

Plastic

Volgens Van Klei zijn de gescheiden bakken geen onverdeeld succes. "Het idee is dat er gescheiden afval wordt afgegeven, maar de meeste mensen gooien ook gewoon afval in de container bestemd voor plastic. Ach ja, altijd beter dan op het strand." Het is de bedoeling dat er in de toekomst ook containers voor glas worden neergezet op de stranden.
Ondergrondse vuilcontainers Renesse
Ondergrondse vuilcontainers Renesse © oz

Zwerfafval

Naast het legen van de vuilcontainers ("die 63 doe ik echt niet op één avond") gaat Van Klei elke ochtend, in het seizoen, het strand op met een zeef achter de trekker. Dat is om het zwerfvuil op te halen. "Dat wordt steeds minder, waarschijnlijk omdat de mensen zich bewuster zijn geworden van een schoon strand", zegt Van Klei. Als het niet zo druk en vuil is, doet hij dat met de hand, op een strand van 22 kilometer.