Laatste dag opdrukken voor veteranen

Laatste dag opdrukken voor veteranen
Laatste dag opdrukken voor veteranen © Wikipedia rechtenvrij
© OZ
HH Militair

Afghanistan

OOST-SOUBURG - Koster werkt bij het Opleidings- en trainingscentrum Genie in Den Bosch. In 2009 werd hij uitgezonden naar Afghanistan. Daar heeft hij de nodige stressvolle situaties meegemaakt, maar of hij zelf PTSS heeft, weet hij nog niet. "Dat is het gekke van PTSS, je weet nooit of en wanneer het komt."

Uitgedaagd

PTSS heeft verwoestende effecten op de levens van de veteranen die daaraan lijden. Koster aarzelde dan ook niet toen hij door een collega werd uitgedaagd om mee te doen op Facebook. "Ik hou sowieso van een sportieve uitdaging en als er ook nog eens zo'n boodschap achter zit dan is het mooi om te doen."

Depressies

PTSS houdt in dat je bij een zeer gevaarlijke stressvolle situatie een trauma oploopt. Soms merk je het pas jaren later. Vaak herbeleef je dat stressvolle moment, of die momenten, in nachtmerries of flashbacks. Andere symptomen zijn ernstige prikkelbaarheid, slaapstoornissen, irritatie en hevige schrikreacties. Het kan ook leiden tot depressies. 

'Onderzoek nodig'

Er is nog veel onduidelijk over de aandoening. Zoals waarom de een er wel last van krijgt en de ander niet. Daarom is er volgens Koster nog veel onderzoek nodig. "Want het kan je hele leven gaan beheersen. Je hebt voortduren zo'n grote angst om weer in zo'n soort situatie te komen dat je niet meer normaal door het leven kan gaan."

Nomineren

Net als bij de Ice Bucket Challenge van twee jaar geleden, waarbij mensen werden uitgedaagd om ijskoud water over zich heen te krijgen om het verlammende gevoel te ervaren van de spierziekte ALS, is het bedoeling dat de deelnemers zichzelf filmen en ook andere mensen nomineren. Dat staat ook in de spelregels op de website van de actie: 22kill.com.
ImpactDe initiatiefnemers van de campagne willen met de actie aandacht vragen voor psychische problemen onder oorlogsveteranen. De initiatiefnemers en deelnemers hopen dat de actie op den duur dezelfde impact heeft als Ice Bucket Challenge.