Actie volksraadpleging kerncentrale kansloos

Actie volksraadpleging kerncentrale kansloos
Actie volksraadpleging kerncentrale kansloos © OZ
kerncentrale in Borsele
kerncentrale in Borsele © OZ

Vraag

De actiegroep, waarvan de initiatiefnemers anoniem willen blijven, wil dat de Zeeuwse bevolking zich kan uitspreken over de vraag: “Wilt U dat er binnenkort 200 miljoen euro Zeeuws overheidsgeld (d.m.v. geld of garanties) wordt besteed aan het voortzetten van de Kerncentrale Borssele?” Via de website www.zeeuwsevolksraadpleging.nl en op Facebook roepen ze Zeeuwen op hun handtekening te zetten onder het verzoek om de bevolking over deze vraag te raadplegen. 

Ingewikkeld

Als de actiegroep 6000 handtekeningen verzamelt, moeten Provinciale Staten besluiten of het onderwerp geschikt is voor een referendum. Uit een belronde blijkt dat een ruime meerderheid van de Statenleden niets voelt voor zo'n referendum. De drie grootste partijen CDA, SGP en VVD zijn uitgesproken tegen. Zij vinden het onderwerp te ingewikkeld voor een volksraadpleging. Het CDA stelt bovendien dat de vraagstelling een onjuiste weergave van de feiten is. 

Huiverig

De PvdA wil een referendum niet uitsluiten, maar vindt het nu nog veel te vroeg voor een volksraadpleging. Ook de ChristenUnie en 50PLUS vinden zijn geen voorstander. Jan Henk Verburg van de ChristenUnie: "Ik ben een beetje huiverig om zulke complexe onderwerpen aan de straat over te laten." Ook 50PLUS, dat wel voorstander is van referenda, vindt het geen goed idee om over financiële steun aan de kerncentrale een referendum te houden.
Volksraadpleging
Volksraadpleging © Facebook
Voorstanders
Maar er zijn ook voorstanders van een volksraadpleging. Meest uitgesproken daarin zijn de SP, GroenLinks, Zeeland Lokaal en de Partij voor Zeeland. Ook de PVV en D66 zouden het prima vinden als er een referendum komt over financiële steun aan de kerncentrale. Maar ze hebben wel hun bedenkingen bij de actie van de verontruste Zeeuwen.
'Onderwerp goed, vraag niet'
D66-fractievoorzitter Ton Veraart zegt dat het onderwerp goed gekozen is, maar dat de actiegroep de verkeerde vraag stelt. "Wij vinden dat eerst Provinciale Staten een besluit moeten nemen over steun aan Delta, en dat besluit kunnen we dan voorleggen aan de Zeeuwse bevolking", zegt Veraart. De PVV sluit zich daarbij aan. "Deze vraag is geen juiste voorstelling van zaken. Het gaan niet alleen om steun aan de kerncentrale. De burger moet wel volledig en juist worden geïnformeerd", laat waarnemend fractievoorzitter Ruud Haaze weten.
Anoniem
Ook vinden veel politieke partijen het uiterst merkwaardig dat de initiatiefnemers van de actie anoniem willen blijven. Ton Veraart van D66: "Een ieder die zich in het publieke debat mengt, moet ook zichzelf bekend maken. Nu weet je niet waar je je handtekening voorzet. Misschien is het iemand met belangen bij Delta. Of misschien is het een concurrent. Dat is toch handig om te weten."
Oostblok
Ruud Haaze van de PVV gaat nog een stapje verder in zijn kritiek. Haaze: "Je moet je als initiatiefnemer niet verstoppen. Dit doet een beetje denken aan het voormalige Oostblok en daar houden we bij de PVV niet zo van."
Actiegroep
Het postadres van de actiegroep voor een volksraadpleging is Schenge 4 in Middelbrug. Op dat adres zit een sportschool. Die zegt desgevraagd dat de initiatiefnemers er nu voor kiezen om anoniem te blijven. Bij voldoende handtekeningen zullen ze zich bekendmaken.