Europees onderzoek naar TTX-gehalte in oesters en mosselen

Europees onderzoek naar TTX-gehalte in oesters en mosselen
Europees onderzoek naar TTX-gehalte in oesters en mosselen © OZ
Opening mosselseizoen 2015
Opening mosselseizoen 2015 © OZ
OOST-SOUBURG - Geen noodzaak
Volgens de Europese Commissie was er geen Europese noodzaak voor deze verkoopstop. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op vragen van Annie Schreijer-Pierik van het CDA. De verkoopstop in juni volgde op de vondst van de chemische stof TTX in een deel van de mosselen en oesters in de Oosterschelde. Voor deze stof heeft de EU geen limieten, en er hoeft van Europa ook niet op getest te worden.

Lees ook:
 NVWA: gif in mosselen en oesters Oosterschelde

Toevoegen
Nederland is het enige land binnen de EU dat Brussel iets heeft gemeld over TTX in enig product. Volgens Annie Schreijer-Pierik is Nederland te ver gegaan met het verkoopverbod. "Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn met giftige stoffen in voedsel", zegt ze. "Maar het gebeurt mij te vaak dat Nederland zelf dingen toevoegt aan Europese verplichtingen. Dat zien we ook met bijvoorbeeld natuurbeleid."

ITEM EU onderzoekt TTX-mosselen
Duidelijkheid
Schreijer-Pierik hoopt dat het onderzoek van de EFSA duidelijkheid gaat brengen over de toegestane gehaltes TTX in voedsel. "Ik hoop dat dit onderzoek snel klaar is, dan komen consumenten en handelaren niet meer voor zulke verrassingen te staan."
Opgeheven
Door de Nederlandse maatregel was de verkoop van mosselen in supermarkten flink ingezakt. Inmiddels is het verbod opgeheven. De verkoopstop in juni volgde op de vondst van de chemische stof TTX in mosselen en oesters.