Rechter gefrustreerd: het is hier geen picknick!

Rechter gefrustreerd: het is hier geen picknick!
Rechter gefrustreerd: het is hier geen picknick! © OZ Marcel Decraene
Rechter in de rechtbank (archief)
Rechter in de rechtbank (archief) © OZ

Onrust

MIDDELBURG - Tijdens de tweede zitting op donderdag was alleen aanhang van de verdachten aanwezig. Daardoor leidde het in tegenstelling tot woensdag niet tot opstootjes. Voor alle zekerheid waren er wel meer agenten aanwezig bij de zitting dan op de dag ervoor. Maar grote onrust bleef uit. Wel legde de voorzitter van de rechtbank in Middelburg de zitting even stil toen de aanhang begon te eten en te drinken. 'Het is hier geen picknick' aldus de rechter.

Tunnelvisie

Volgens de advocaten is er geen enkel hard bewijs, de enige onderbouwing is een verklaring van het slachtoffer. Verder zou het dossier zijn gebaseerd op roddels en achterklap. Uit de getuigenissen zou blijken dat na de schietpartij de geruchtenmachine flink op gang kwam en dat de belastende verklaringen daarvan het resultaat zijn. Ook verwijten de advocaten de politie 'tunnelvisie'. Een in de rechtbank getoonde reconstructie zou niet op feiten zijn gebaseerd. En het Openbaar Ministerie zou WhatsApp-gesprekken verkeerd hebben vertaald van het Papiaments naar het Nederlands, waardoor de feiten verkeerd worden weergegeven.concluderen de advocaten dat er gerechercheerd is met een tunnelvisie.
Uitspraak
Woensdag werden tegen de twee verdachten gevangenisstraffen van 13 en 16 jaar geëist voor een schietpartij in 2014. De officier van justitie noemde de vergeldingsactie een 'walgelijke, koelbloedige liquidatie'. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. Op acht september rond half één 's middags. De verdachten gaven op zitting aan daar niet bij aanwezig te willen zijn.
© OZ

Wraak

De twee verdachten, een 38- en een 25-jarige inwoner van Terneuzen, worden ervan verdacht dat ze het slachtoffer op 30 november 2014 hebben neergeschoten om wraak te nemen voor de dodelijke schietpartij waarbij hun plaatsgenoot Gideon Verhelst om het leven kwam. Het slachtoffer was op dat moment namelijk een verdachte voor die schietpartij. 

Vrijgelaten

Het slachtoffer was net vrijgelaten. Toen hij met het openbaar vervoer terug naar huis ging, werd hij daar volgens het Openbaar Ministerie opgewacht door de verdachten, die vervolgens het vuur op hem openden.

Tatoeages

Zelf ontkennen de verdachten enige betrokkenheid in de zaak. Ze zeggen allebei dat ze in Terneuzen in de woning van een bekende waren op dat moment, waar op dat moment tatoeages werden gezet.