Zeeland lijkt te ontkomen aan muggenplaag

Zeeland lijkt te ontkomen aan muggenplaag
Zeeland lijkt te ontkomen aan muggenplaag © OZ
Gewone steekmug op mensenhuid
Gewone steekmug op mensenhuid © Wikipedia

Muggenplaag

OOST-SOUBURG - Dat er een muggenplaag is in de rest van Nederland komt doordat er begin deze zomer veel regen is gevallen, maar het daarna wel warm werd. Dat zijn prettige omstandigheden voor muggenlarven.
Lege schappen
De muggenplaag zorgt in het hele land voor lege schappen bij drogisten. De verkoop van anti-muggenmiddelen is landelijk zo sterk gestegen dat vooral winkels in Brabant en Limburg zonder komen te zitten. In Zeeland valt het vooralsnog mee. Ook in de Zeeuwse drogisterijen neemt de verkoop van anti-muggenmiddelen toe, maar er is hier op dit moment nog geen tekort. 

Uitzondering


Zeeland is wat muggenoverlast betreft in Zuid-Nederland de uitzondering. Muggen zorgen in het zuiden namelijk juist voor meer overlast dan in de noordelijke helft, meldt Muggenradar.nl.

Vaker overlast

Wetenschappers van de Universiteit van Wageningen hebben de website twee maanden geleden opgezet. In die periode werd in de zuidelijke helft van ons land veel vaker overlast gemeld dan in het noorden. Ook werd vaker melding gedaan van een groter aantal muggen. 

Weinig

In tegenstelling tot de rest van Zuid-Nederland worden er in Zeeland juist heel weinig meldingen gedaan. En van dat lage aantal meldingen is in Zeeland het aantal meldingen van nul muggen, dus geen overlast, veel hoger dan in de rest van de zuidelijke helft van Nederland.
Kaart van muggenoverlastmeldingen in Zuid-Nederland
Kaart van muggenoverlastmeldingen in Zuid-Nederland © muggenradar.nl

Zuiden en noorden

In de zuidelijke helft werd in 32 procent van de gevallen melding gedaan van meer dan twintig steekmuggen. In het noorden ging het in 18 procent van de meldingen om meer dan twintig steekmuggen. In het zuiden ging het bovendien bij maar vier procent van de meldingen om nul muggen, terwijl het in het noorden in 15 procent van de meldingen om nul muggen ging.

In de slaapkamer

De onderzoekers achter Muggenradar.nl blijven de meldingen van muggenoverlast in kaart brengen. Ook proberen de onderzoekers te achterhalen waar in huis en op welke tijdstippen we het meeste last hebben van muggen. Vooralsnog komen de meeste meldingen 's avonds en 's nachts binnen vanuit de slaapkamer.

Gezoem

Ook onderzoeken ze de soort overlast: prikken ze of houden ze je met hun gezoem uit je slaap? Nieuwe meldingen zijn volgens de onderzoekers dan ook nog steeds van harte welkom.