Zeeuwen slachtoffer van internetcriminelen

Zeeuwen slachtoffer van internetcriminelen
Zeeuwen slachtoffer van internetcriminelen © OZ
MIDDELBURG - Virus
​Via een valse e-mail wordt de computer besmet met een virus. In dit geval gaat het om een e-mail die zogenaamd van PostNL afkomstig is. In de e-mail staat een link en als je daarop klikt dan blokkeert het virus alle bestanden op je computer.

Losgeld
​Vervolgens krijgt de gebruiker een scherm te zien met een instructie hoe de bestanden weer ontgrendeld kunnen worden. Maar het komt erop neer dat er een fors bedrag overgemaakt moet worden, voor de bestanden weer vrijgegeven worden. In feite wordt je computer dus gegijzeld en eisen ze losgeld. Vandaar ook de Engelse benaming voor deze vorm van internetcriminaliteit: ransomware.
Afzender​​
De Walcherse politie benadrukt dat je geen bestanden of linkjes moet aanklikken die je niet vertrouwt. Zo kun je bijvoorbeeld eerst kijken of de naam van de afzender in de adresbalk overeenkomt met het daadwerkelijke e-mailadres. In het geval van de valse e-mail van PostNL eindigt het gebruikte e-mailadres op .ru en PostNL is niet Russisch.

​Lastig
Wanneer je computer eenmaal is overgenomen door ransomware is het vaak lastig om zonder te betalen weer toegang te krijgen tot je bestanden. Dus is voorkomen beter dan genezen. Wanneer het onverhoopt toch is gebeurd, dan kun je op de site nomoreransom.org wat je nog kunt doen om het probleem op te lossen.