Rollend de natuur in bij Neeltje Jans (video)

Rollend de natuur in bij Neeltje Jans (video)
Rollend de natuur in bij Neeltje Jans (video) © OZ
Oosterscheldeweek rolstoelers
NEELTJE JANS - Organisatie
De organisatie biedt dit jaar voor het eerst excursies aan voor mindervaliden. Dit doen ze in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en IVN.
Deelnemers
De deelnemers worden met een taxi afgezet bij het Topshuis op Neeltje Jans. Vandaar start de excursie, met o.a. een bezoek aan één van de pijler van de stormvloedkering. Dit gebeurt onder leiding van een gids die wat vertelt over de natuur en de stormvloedkering. Vrijwilligers van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer begeleiden de deelnemers. 
Cadwealze
De deelnemers aan de excursie kunnen ook met een zogenaamde 'Cadweazle' het strand op. Deze elektrisch aangedreven strand- en terreinstoelen zijn heel makkelijk te bedienen. Volgens de organisatie een unieke belevenis voor mensen die normaal gesproken nooit op het strand komen.
© OZ
Blij worden van de natuur|
Rien Pronk van natuurorganisatie IVN zit zelf in een rolstoel en heeft de uitstapjes mee-georganiseerd. Hij is ook natuurgids. "Mensen die in een rolstoel of scootmobiel zitten of niet goed kunnen lopen kunnen niet zo vaak de natuur in. Terwijl dat goed is voor je geest, je wordt er blij van, krijgt energie en je vergeet je vergeet sneller de pijn en andere zorgen". 

Zilte zaligheden

Na de excursie worden er allemaal zilte zaligheden gepresenteerd, zoals mosselen en zeekraal. Ook worden er allerlei verzorgingsproducten gedemonstreerd. 
© OZ
Beleven
De Oosterscheldeweek wordt nu voor de achtste keer georganiseerd met als doel om mensen de Oosterschelde en omgeving op een andere manier te laten beleven. Er zijn tientallen excursies uitgezet, zoals wieren zoeken, vleermuizen spotten, bruinvissen spotten. Ook nieuw dit jaar is de Oosterscheldemars, een wandelmars die jaarlijks gaat terugkeren. 
Belangstelling
Het Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. De organisatie mikt dit jaar op 3000 bezoekers. Wilco Jacobusse van NPO merkt dat meer mensen het park weten te vinden. Onder meer ook door de film Holland, natuur in de Delta. "Cijfers hebben we niet, maar we horen dat bijvoorbeeld van de ondernemers die zeehondensafari's aanbieden."