Met schminkspullen en duizend euro naar Lesbos (video)

Met schminkspullen en duizend euro naar Lesbos (video)
Met schminkspullen en duizend euro naar Lesbos (video) © OZ
10.00 Vluchtelingen Lesbos

1000 euro per vrijwilliger

MIDDELBURG - Ellen Usmany gaat samen met 8 andere vrijwilligers, iedere vrijwilliger heeft minimaal 1000 euro ingezameld en dat geld wordt daar besteed aan eten en spullen voor de vluchtelingen. De vrijwilligers doen op Lesbos zelf boodschappen en maken ontbijt voor de vluchtelingen.

Nog twee weken

Op verschillende plaatsen in Middelburg heeft Usmany de afgelopen tijd met een pot geld ingezameld voor haar reis. Het duurt nog ruim twee weken voor ze gaat en de teller staat inmiddels tot haar tevredenheid op 1175 euro. Dat bedrag gaat helemaal mee naar Lesbos. 

Kleur brengen

Usmany neemt ook haar koffer met schminkspullen mee. Overdag is er tussen het bereiden van de maaltijden door ook tijd en ruimte om iets met de vluchtelingen te doen. "Ik wil de kinderen graag schminken om ze weer kind te laten zijn en kleur in hun leven te brengen."
© OZ
Uitzichtloos
Momenteel komen er niet veel nieuwe vluchtelingen aan op Lesbos, maar de doorstroom richting de rest van Europa zit zo goed als op slot. Duizenden vluchtelingen zitten vast op het eiland. De situatie voor de bewoners van de vluchtelingenkampen is daarom volgens Usmany erg uitzichtloos.
Draagdoeken
De stichting Because We Cary is vorig jaar in het leven geroepen door drie vrouwen die begonnen met het uitdelen van draagdoeken op Lesbos. Al snel groeide het uit tot een organisatie die vluchtelingen op het eiland allerlei soorten hulp biedt.