'Vluchtelingen komen hier niet onze banen inpikken' (video)

'Vluchtelingen komen hier niet onze banen inpikken' (video)
'Vluchtelingen komen hier niet onze banen inpikken' (video) © Omroep Zeeland
Een vluchteling aan het werk bij een schildersbedrijf.
Een vluchteling aan het werk bij een schildersbedrijf. © Omroep Zeeland

Taalhulp

THOLEN - De gemeente Tholen loopt de deur plat bij lokale bedrijven om ze over te halen een zogeheten statushouder in dienst te nemen: een vluchteling die een verblijfsvergunning heeft en de komende vijf jaar in Nederland mag blijven. Als er werk gevonden is springt Vluchtelingenhulp Tholen bij met taalhulp en maatschappelijke begeleiding. 

Banen inpikken

"Dat vluchtelingen hier onze banen in komen pikken is onzin", vindt Noom. "Er is in Zeeland veel vraag naar mensen die goed kunnen stukadoren, metselen en schilderen. Deze jongens kunnen prima in dat gat springen."

Handen en voeten

Schilder Wim Aarnoutsedoet tegenwoordig zijn schildersklussen met Teklit Berhanemeskel Mebrahtu uit Eritrea. "Het communiceren gaat vooral met handen en voeten, maar dat lukt best aardig", zegt hij. 
Kleedjes
"Op zijn eerste klus liet ik Teklit een zolder schilderen en toen hij klaar was zat alles, inclusief Teklit zelf, helemaal onder de verf", lacht Aarnoutse. "Maar dan leg je uit dat je eerst kleedjes moet neerleggen en alles netjes moet afdekken en dan gaat het de volgende keer goed. De maatstaven qua werk liggen in Eritrea denk ik iets anders dan in Nederland", concludeert Aarnoutse.
Arbeidsplaatsen statushouders internet

Integreren

"Van thuis zitten wordt niemand beter", zegt Sylvia Rook van de gemeente Tholen. "Ook leren vluchtelingen als ze aan het werk zijn veel sneller de taal en integreren ze beter omdat ze veel makkelijker met Nederlanders in aanraking komen."

Gepensioneerden

Tholen moet dit jaar 66 statushouders huisvesten. Die hebben niet allemaal een baan nodig, want daar vallen bijvoorbeeld ook kinderen en gepensioneerden onder. Ook zijn nog niet alle statushouders voor dit jaar op Tholen gearriveerd.

Vrijwillig

Binnen het arbeidsproject zijn tot nu toe acht statushouders op Tholen aan de slag gegaan en zitten er ook nog een aantal op vrijwillige basis een paar uur in de week op zogenaamde taalervaringsplaatsen. Daarbij gaat het vooral om het verbeteren van de taalvaardigheid en niet zozeer om het werk. Bij de gemeente zelf zit ook twee dagdelen in de week een Syrische vrouw aan de receptie.
Bekijk hier hoeveel statushouders er in iedere Zeeuwse gemeente zijn.
Aantallen statushouders per gemeente
Aantallen statushouders per gemeente © Omroep Zeeland