Kleine meerderheid Kapelle voor opvang vluchtelingen

Kleine meerderheid Kapelle voor opvang vluchtelingen
Kleine meerderheid Kapelle voor opvang vluchtelingen © OZ
© oz

Voorwaarden

KAPELLE - De meeste inwoners geven als belangrijkste voorwaarde dat vluchtelingen zich moeten aanpassen en dat de veiligheid voor de inwoners gegarandeerd moet zijn. In de vragenlijst werd de mensen gevraagd hoe ze tegenover de komst van vluchtelingen staan als aan deze voorwaarden wordt voldaan. Het voor-kamp groeit dan met drie procent. 

Geld

Het feit dat de opvang de gemeente geld kost, is voor een groep mensen ook een reden waarom vluchtelingen niet opgevangen mogen worden in de gemeente. Verder vinden veel inwoners de mogelijke opvang van 150 tot 500 personen te grootschalig. Voor hen zou kleinschalige opvang door de provincie beter zijn. Ook zijn mensen bang dat er veel gelukszoekers tussen zitten, economische vluchtelingen. 
Het gemeentehuis van Kapelle
Het gemeentehuis van Kapelle © OZ

Besluit

Voorlopig komt er overigens geen opvang in de gemeente Kapelle. "Het COA is op dit moment niet bezig met een nieuwe locatie, omdat er minder vluchtelingen aankomen in Nederland", zegt wethouder Evert Damen. "Wij wachten de ontwikkelingen eerst maar eens af, het is nu niet het moment om stappen te ondernemen."
Positief
In totaal hebben 1096 inwoners van de gemeente Kapelle de vragenlijst ingevuld. Voor de gemeente, met 12.653 inwoners, is het daarmee een representatief onderzoek. "Wat ik erg positief vind, is dat meer dan 300 mensen nu al hebben laten weten dat ze mee willen werken aan de begeleiding van vluchtelingen", zegt Damen. "Dat is een mooie uitkomst."
ITEM onderzoek Kapelle