Waar eens vissersboten lagen, is nu een vuilnisbelt (video)

Waar eens vissersboten lagen, is nu een vuilnisbelt (video)
Waar eens vissersboten lagen, is nu een vuilnisbelt (video) © Omroep Zeeland
Missie Liberia internet 1

Vervuiling

BRESKENS/MONROVIA - Corruptie, vervuiling en armoede. Het is allemaal van toepassing op Liberia. Het land heeft naast een burgeroorlog ook te maken gehad met de Ebolacrisis. De verschillen tussen rijk en arm zijn groot en dat is terug te zien in de kleine vissersdorpen.
Vrijwilligerswerk
Albregtse is voor een vrijwilligersorganisatie uit Den Haag naar het ontwikkelingsland gegaan. Die stuurt vaker gepensioneerde vakspecialisten naar zulke gebieden, zodat zij kennis en ervaringen kunnen delen met de mensen daar.
De vis wordt op het strand verhandeld
De vis wordt op het strand verhandeld © Omroep Zeeland
Stroomvoorzieningen
In Liberia kwam Albregtse erachter dat de zee daar barst van vis en garnalen. Probleem is dat er weinig elektriciteit aanwezig is en dat de wegen slecht zijn. Het is daardoor lastig om de vis vers te houden. Hij hoopt in de toekomst terug te gaan naar Liberia om dan met financiële steun stroomvoorzieningen voor de vissers te aan te leggen.
Videoverslag
Tijdens zijn reis heeft hij veel filmpjes en foto's gemaakt. Samen met zijn broer Jan maakt hij een video-verslag van zijn reis.
Missie Liberia internet 2

Eens een vissersman...

Jaap Albregtse is sinds een aantal jaar met pensioen. Eind 2012 stopte hij, omdat het vissen niet langer voldoende opbracht. Hij verkocht zijn kotter aan vissers in Zuid-Afrika. In maart van dit jaar heeft hij de boot weer teruggehaald naar Nederland. In Urk is 'zijn' Breskens 43 weer in gebruik. Hij blijft met de visserij verbonden. "Eens een vissersman, altijd een vissersman!"
Luister hieronder naar het radioverslag over het bezoek van Albregtse aan Liberia.
ITEM Missie Liberia 1