Vrachtwagenchauffeurs in de rij voor bijscholing (video)

Vrachtwagenchauffeurs in de rij voor bijscholing (video)
Vrachtwagenchauffeurs in de rij voor bijscholing (video) © OZ
Bijscholing vrachtwagenchauffeurs

Eigen inzicht

GOES - De norm is in 2009 ingevoerd om de verkeersveiligheid en vakbekwaamheid van chauffeurs te verhogen. Chauffeurs hadden zeven jaar de tijd om de verplichte 35 uur aan bijscholing te volgen. 

Drukte

Ondanks dat de nieuwe regels al sinds 2009 bekend zijn, is het hartstikke druk bij de rijschool van Martin Hoogesteger. "In de afgelopen maand hebben vooral ZZP-ers en mensen die niet zo vaak op een vrachtwagen rijden zich gemeld voor een cursus."

Personeel

Extra personeel heeft Hoogesteger er niet voor aangenomen, omdat hij verwacht dat het aantal cursisten na 10 september weer drastisch zal afnemen. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen, biedt hij veel groepslessen en e-cursussen aan. Zodat chauffeurs ook thuis kunnen werken aan hun bijscholing. 
© OZ
Laatkomers
Bij rijschool Dek hebben ze vijf extra instructeurs aangenomen om aan de vraag van de cursisten te voldoen. Hans Broers van de rijschool verwacht ook dat de drukte na 10 september zal afnemen, maar dat de laatkomers van nu voor de volgende periode wel op tijd beginnen aan hun bijscholing. Die periode is vijf jaar.
Invoeren
Toon van Wijck, een van de cursisten, heeft zo lang gewacht omdat hij de hoop had dat de regels niet zouden worden ingevoerd. Maar voor de volgende keer begint hij eerder aan de bijscholing. 
© OZ
Nieuwe rijden
De cursus die de chauffeurs volgen bestaat behalve uit 28 uur theorie ook uit 7 uur praktijkles. Tijdens de praktijklessen worden de chauffeurs bewust gemaakt van het 'nieuwe rijden'. Dat is noodzakelijk, zegt Martin Hoogesteger. Veel chauffeurs hebben leren rijden in oudere type vrachtwagens, maar de huidige generatie vrachtwagens heeft veel meer mogelijkheden die de chauffeurs nog niet kennen. Dat is zonde, omdat truckers met de nieuwe mogelijkheden milieubewuster kunnen rijden."
Boete
Chauffeurs die nu nog moeten beginnen aan hun bijscholing zijn volgens Hans Broers van rijschool Dek te laat. De cursus kan volgens hem nog wel voor de deadline worden afgerond, maar is er niet genoeg tijd meer om de cursus te verwerken op het rijbewijs. "Chauffeurs die na 10 september zonder bijscholing de weg op gaan, riskeren een boete van 800 euro."