'Eigenlijk ben ik allergisch voor de politiek' (video)

'Eigenlijk ben ik allergisch voor de politiek' (video)
'Eigenlijk ben ik allergisch voor de politiek' (video) © OZ
Sandra Roelofs in Middelburg

Allergisch

MIDDELBURG - Eigenlijk is Roelofs naar eigen zeggen 'allergisch voor de politiek'. Maar toen de de partij van haar man Michail Saakasjvili, de Verenigde Nationale Beweging, haar de vraag stelde, heeft Roelofs uiteindelijk ja gezegd tegen de politiek.
Twijfel 
"Ik heb heel lang getwijfeld of dit wel is wat ik wilde", legt Roelofs uit. "Persoonlijk liggen mijn ambities niet in de politiek en daar hebben ze ook nooit gelegen. Dat heb ik ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Maar ik vind dat ik iets moet betekenen voor het land." 

Populair

In de tijd dat haar man president was van het land, moest Roelofs verder niks weten van de politiek. Ze steunde haar man, maar daar hield het op. Michail Saakasjvili kwam bijna tien jaar geleden aan de macht. Hij was populair en toverde Georgië om van een derde wereldland naar een democratisch westers land.

Machtsmisbruik

Aan die populariteit kwam in 2013 een einde. Saakasjvili raakte de macht kwijt en werd zelfs beschuldigd van machtsmisbruik. Hij vluchtte naar Oekraïne, waar hij nog altijd verblijft en de gouverneur is van de regio Odessa.
Michael Saakasjvili, de man van Sandra Roelofs - archieffoto
Michael Saakasjvili, de man van Sandra Roelofs - archieffoto © OZ

Liefde

Het lijkt erop dat de liefde voor haar tweede vaderland het op dit moment wint van die voor haar man. "Het afgelopen jaar heb ik veel nagedacht. Volgens mij zit Georgië in een impasse. Daar moet iets aan veranderen, anders zijn we straks terug bij af." Roelofs verhuist dus niet naar Oekraïne, maar wil proberen Georgië weer vooruit te krijgen. "Dat is ook onze slogan: Met nieuwe energie Georgië weer vooruit helpen."

Campagne

De komende weken is de uit Terneuzen afkomstige politica vooral op pad om campagne te voeren. Maar er ligt ook nog een scriptie over het wereldwijde gezondheidsbeleid te wachten. Die moet ze volgende maand inleveren bij de universiteit van Londen om haar studie af te ronden. Het worden dus weken van weinig slapen, veel nadenken en zoveel mogelijk locaties afgaan om stemmen te winnen. "Toch kijk ik er naar uit."

President

Het wordt een spannende periode voor Roelofs. "Ik ben vrijwel zeker van een plaats in het parlement, omdat ik op de tweede plek op de lijst sta. Verder heb ik weinig ervaring in de politiek, maar ik denk dat de persoon Sandra Roelofs veel stemmers kan overtuigen. Ik ga het niet proberen, het is geen experiment. Ik ga ervoor, om van Georgië een beter land te maken." 
Opofferen
Haar nieuwe baan zorgt er wel voor dat andere dingen wegvallen. "Ik zal weinig tijd meer hebben om samen met mijn kinderen te zijn. De ene studeert in Amerika en mijn jongste gaat naar een internationale school 300 kilometer van waar ik campagne ga voeren. Ook kan ik mijn man minder vaak in Oekraïne bezoeken. Verder liggen Zeeland en mijn ouders nu ook verder van mij weg. Ik weet niet eens of ik eind oktober op de verjaardag van mijn moeder kan zijn."
Sandra Roelofs persoonlijk

Toekomst

Over haar verdere ambities wil ze het nog niet hebben. "Nu weet ik het zeker: zeg nooit nooit. Dat is wel gebleken nu ik toch de politiek inga. President worden, die ambitie heb ik nog niet. Eerst maar eens zien hoe ik de komende periode door kom. Bij bepaalde situaties zal ik zeker mijn man raadplegen, omdat hij van de hoed en de rand weet."