Schoonste strand komt niet als verrassing (video)

© OZ

Sfeer

OOSTKAPELLE - "De duinen, het brede strand, de vlonders en het eb en vloed", een Duitse toeriste is vol enthousiasme over het strand waar ze al meer dan 40 jaar komt. De andere Zeeuwse stranden vindt ze maar niks: "Oostkapelle heeft een sfeer die je nergens anders vindt."

Aantrekkelijk

Rob van der Zwaag, burgemeester van de gemeente Veere, is vooral trots dat de stranden in zijn gemeente bij de top van Nederland horen. 'Terecht', zegt hij want de gemeente investeert elk jaar veel in het schoonhouden van de stranden. En dat is belangrijk om aantrekkelijk te blijven voor toeristen.
schoonste strand Oostkapelle

Twee miljoen

Ieder jaar geeft de gemeente 1,2 miljoen euro aan Strandexploitatie Veere die verantwoordelijk is voor de beveiliging en schoonmaak van de stranden in de gemeente. Dat bedrag wordt door eigen inkomsten van de strandexploitatie aangevuld tot twee miljoen euro. 

Griekenland

Een koppel uit Noord-Groningen dat voor het eerst het strand in Zeeland bezoekt, valt het in eerste instantie niet zo op dat het hier zo schoon is in vergelijking met andere Nederlandse stranden. Wel met Griekenland: "Daar is het werkelijk een puinhoop, daar gooien ze gewoon alles neer."
ITEM: Schoonste strand

Top

Het lijkt dat het de laatste jaren stuivertje wisselen is tussen de Zeeuwse stranden wie zich het schoonst van Nederland mag noemen. Vorig jaar was dat het strand van Domburg die nu op de achtste plaats is geëindigd. Het laat volgens Van der Zwaag zien dat de Zeeuwse stranden bij de top van Nederland horen en dat is volgens hem weer goed voor het toerisme.

Gezinnen

Volgens de strandwacht is het succes van Oostkapelle, dat in het verleden al twee keer eerder in de prijzen viel, dat er iedere dag goed wordt schoongemaakt en dat in Oostkapelle meer gezinnen met kinderen komen die het goede voorbeeld willen geven aan hun kinderen. In Domburg komen volgens haar meer jongeren die het wat minder nauw met de regeltjes nemen.
© OZ

Zakjes

Behalve opruimen en het goede voorbeeld van de ouders, helpen de papieren vuilniszakjes die worden uitgedeeld ook bij het schoonhouden van het strand. "Vaak zijn die zakjes binnen een mum van tijd op. Het voordeel van die zakjes is dat wanneer mensen zien dat er opgeruimd wordt, ze het zelf ook gaan doen."

Bolussen

Als dank en waardering heeft de gemeente Veere de strandwachten van alle stranden in de gemeente getrakteerd op bolussen. In Oostkapelle hebben ze behalve een traktatie ook nog een feestje in het vooruitzicht om de overwinning te vieren.