'Provincie moet meebetalen om Oostkerk te redden' (video)

'Provincie moet meebetalen om Oostkerk te redden' (video)
'Provincie moet meebetalen om Oostkerk te redden' (video) © C.P. Dingemanse | Verzeeuwigd
Oostkerk reddingsplan stopt instart 2

Kans op schade

MIDDELBURG - Onlangs mislukte het reddingsplan voor de Oostkerk, die dicht moet omdat hij te duur is voor de Protestantse Gemeente Middelburg. Vereniging Hendrick de Keyser wilde de kerk overnemen en exploiteren als plek voor concerten en evenementen. Daar was een basisbedrag voor nodig van 1,5 miljoen euro, waarvan 0,5 miljoen van de provincie.

Mooiste koepelkerk

Sijnke vindt het onbegrijpelijk dat de provincie niet mee wil betalen. "Als ik dit eenmalig zou kunnen afkopen voor een half miljoen, zou ik het doen. Let wel, hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt. Straks wordt de kerk niet meer gebruikt en minimaal onderhouden. Dan is de kans op gebreken groot." Volgens Sijnke, die ook een boek over de Oostkerk heeft geschreven, is dit de mooiste kerk koepelkerk van Nederland. "Hij staat bekend om zijn fraaie bouw en ornamenten."
OZ © Martijn Vermeulen

Te duur

Al jaren wordt gesproken over wat er moet gebeuren met de 17-eeuwse kerk. De Protestantse Gemeente Middelburg (PGM) kan de kerk vanwege de kosten niet onderhouden. Het simpel openhouden, verzekeren en verwarmen van de kerk kost minimaal 75.000 euro per jaar. Daarom besloot de PGM jaren geleden al om de kerk af te stoten. 

Hoopvol

De provincie houdt vast aan haar beleid; ze wil wel inzetten op herbestemming van leegstaande karakteristieke gebouwen, maar doet niet aan medefinanciering van exploitatie en onderhoud, zegt een woordvoerder. Rein van der Kluit van de Protestantse Gemeente Middelburg wil niet meer kwijt dan dat hij hoopvol blijft. "We blijven in gesprek met de provincie." Per 1 januari volgend jaar wordt er niet meer gekerkt in de Oostkerk. Zolang er geen nieuwe eigenaar is, blijft de PGM de kerk onderhouden, maar wel minimaal.