'Een eigen spruitje is het lekkerste wat er is' (video)

'Een eigen spruitje is het lekkerste wat er is' (video)
'Een eigen spruitje is het lekkerste wat er is' (video) © Omroep Zeeland
Spruiten oogst internet 2

Afname

DREISCHOR - In de afgelopen jaren is het aantal hectare grond waar Zeeuwse spruitjes op wordt geteeld afgenomen. Ook is het aantal telers in de afgelopen twintig jaar meer dan gehalveerd. De daling is al jaren aan de gang, maar dit jaar is er volgens landbouwcoöperatie CZAV een historisch dieptepunt bereikt.

Niet veel vraag

De spruitenteler uit Dreischor snapt de afname in het aantal geteelde spruitjes wel. De prijs per kilo kan tegenvallen, omdat er niet veel vraag naar is. Sonneveld heeft zelf veertig hectare grond waar hij spruiten op teelt. Half augustus tot ongeveer maart oogst hij de de groente.
Duitsland 
Ongeveer tachtig procent van zijn spruitjes gaat naar Duitsland. In de zomer gaan er ook veel naar de Verenigde Staten en Italië. Maar hij merkt dat mensen hier in Nederland minder trek in de spruiten hebben.
Spruitenteler Piet Sonneveld uit Dreischor
Spruitenteler Piet Sonneveld uit Dreischor © Omroep Zeeland
Recept spruitjessoep
Toch is er hoop dat de spruit opgenomen wordt in de trend van het gezonder eten. Alleen al één spruitje bevat namelijk meer vitamine C dan een hele sinaasappel. Spruitenteler Sonneveld eet zelf minstens één keer per week spruiten. Zijn lievelingsgerecht is spruitensoep. Dit is het recept:
Ingrediënten
100 gram boter, scheutje olijfolie, 2 teentjes knoflook (fijngesneden), halve eetlepel kurkuma, 1 cm fijngehakte gember, halve kilo spuiten, 1 liter groentebouillon, zout en peper.
Bereiding
Olie en boter laten bruisen op de bodem van een soeppan. Doe daar de fijngehakte knoflook, kurkuma en gember bij. Snij vervolgens de spruiten in vieren en doe ze ook in de soeppan. Bouillon erbij, tien minuten laten koken en dan de staafmixer er in, totdat de soep mooi glad is. Ook lekker met spekjes en croutons!