Zeeuwse strandwacht: deze zomer was het hollen of stilstaan (video)

Zeeuwse strandwacht: deze zomer was het hollen of stilstaan (video)
Zeeuwse strandwacht: deze zomer was het hollen of stilstaan (video)
Terugblik zomer instart 1

Zeespiegel

VLISSINGEN - Uit een inventarisatie bij alle Zeeuwse posten blijkt dat de brigades vaak moesten uitrukken, vooral voor afdrijvende zwemmers. De toenemende stroming in de Westerschelde is daar volgens Albert Dijkstra, strandwacht in Vlissingen verantwoordelijk voor. "Dat komt door de stijging van de zeespiegel", legt Dijkstra uit. "Daardoor wordt er veel meer water verplaatst en dat veroorzaakt sterkere stroming. Mensen zijn dat niet gewend en komen in de problemen."
Sterke stroming
Niet alleen op de Westerschelde, maar ook bij het Banjaardstrand zijn de afgelopen zomer meerdere zwemmers uit de redlijnen bij de Oosterscheldekering gehaald. Reddingsbrigades van de Zeeuws-Vlaamse stranden hebben ook meer mensen uit de zee gehaald dan andere jaren, omdat ze in de problemen waren gekomen door de sterkte stroming. 
© OZ

Verdronken

Dat er geen mensen zijn verdronken, is volgens Dijkstra te danken aan de alertheid van alle strandwachten. "Helaas zijn er aan de Noordzeekust deze zomer twaalf mensen verdronken. Aan de Zeeuwse kust gelukkig geen. Daarvoor wil ik alle strandwachten een compliment geven."
Pietermannen
Dit zomerseizoen werd niet alleen gekenmerkt door sterke stroming, het was ook uitkijken voor pietermannen. Begin augustus waarschuwde de KNRM voor het giftige visje, dat zich vooral laat zien als de watertemperatuur stijgt. Als je in de giftige stekel stapt kan dat flink pijn doen.