Op boevenjacht via social media (video)

Op boevenjacht via social media (video)
Op boevenjacht via social media (video) © OZ
© OZ

Vergeten te betalen?

OOST-SOUBURG - De pagina heet "vergeten te betalen?" en kent inmiddels meer dan 2100 leden. Het is een idee van Mark en Jolanda de Nooijer uit Middelburg en blijkt een succes. Zij krijgen hulp bij het onderhouden van de pagina van een aantal beheerders.

2100 ogen

Een van hen is Roland Reijerse uit Vlissingen. Hij plaatst en controleert de berichten en reacties. "Wij delen berichten van anderen in de hoop dat ze opgelost worden. Er kijken nu 2100 paar ogen extra naar. Ik let op het taalgebruik en kijk ook of de reacties door de beugel kunnen," zegt Reijerse.
Moderne schandpaal
Hoewel het officieel volgens de wet niet mag, wordt het online plaatsen van camerabeelden van winkeldieven oogluikend toegestaan. Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur wil dit in de toekomst legaliseren, maar zo ver is het nog niet. Toch is het tegenwoordig gebruikelijk om de daders via het internet op te sporen. Reijerse probeert dat wel netjes te laten gebeuren. "Als er mensen een tip willen doorgeven, vraag ik hen om dit via een privébericht te doen, zodat er niemand publiekelijk onterecht wordt beschuldigd."
© OZ

Rare geluiden

Bij restauranteigenaren Oscar en Ilse Geleijnse werd er eind juli ingebroken. Zij lagen net op bed in hun woning naast de Oranjeplaat in Arnemuiden. Oscar ging poolshoogte nemen toen hij rare geluiden uit het restaurant hoorde komen.

Goed in beeld

"Toen stond ik oog in oog met drie gasten. Ik begon te schreeuwen en toen renden ze weg," vertelt hij. De inbrekers konden wegkomen, maar stonden wel goed zichtbaar op de beelden van de bewakingscamera. Ilse zette ze op Facebook.
Vergeten te betalen

Wet bescherming persoonsgegevens

De politie wees het echtpaar er wel op dat het plaatsen van de bewakingsbeelden gevolgen kan hebben. Ze kunnen problemen krijgen omdat ze de Wet bescherming persoonsgegevens hebben overtreden. "Als die jongens er problemen mee hebben, komen ze maar langs, dan kunnen we er over praten. Ze mogen gewoon door de voordeur komen," zegt Ilse.
Angstiger
Het bericht op Facebook heeft tot op heden niets opgeleverd. Toch hoopt Ilse dat de inbrekers opgepakt worden. "Dat zou me wel rust geven." Volgens Oscar heeft het stel nog steeds last van de gevolgen van de inbraak. "Het is veel minder ontspannen dan vroeger, we checken nu alles heel grondig."