PvdA neemt afstand van Turkije-uitspraak

© oz

'Geen zuivering'

MIDDELBURG - Erbisim zei dat de arrestaties, schorsingen en ontslagen van tachtigduizend Turken niet als zuivering gezien moeten worden. "Het is een noodtoestand, waarbij ze mensen proberen te vinden die de coup hebben gepleegd."
Bekijk hier het interview van Nieuwsuur.
Afstand
Een dag na de uitzending van Nieuwsuur neemt de Statenfractie van de PvdA in Zeeland afstand van de uitspraken van Erbisim. Op hun eigen website staat:
"Naar aanleiding van het item bij Nieuwsuur heeft ons Statenlid Bayram Erbisim in de fractie nadrukkelijk en volmondig aangegeven tegen de zuiveringen en martelingen in Turkije te zijn en er afstand van te nemen. Bayram is erg ongelukkig met de indruk die gewekt wordt in het uitgezonden deel van het interview dat hij zuiveringen en martelingen zou vergoelijken."
"Het opkomen voor de rechtsstaat en bescherming van mensenrechten is een grondbeginsel van de PvdA. De hele Statenfractie veroordeelt de coup in Turkije en de vrijheidsberovingen zonder eerlijk proces. Mensenrechten zijn voor de PvdA en ook voor de hele Statenfractie het fundament van onze rechtsstaat waarop geen enkele nuance mogelijk is."

De verklaring is ook ondertekend door Bayarm Erbisim zelf.

Afstand Turkije afspraken