Brandgevaar verzorgingshuis vaak door menselijk gedrag (video)

Brandgevaar verzorgingshuis vaak door menselijk gedrag (video)
Brandgevaar verzorgingshuis vaak door menselijk gedrag (video) © OZ
Brandveiligheid verzorgingshuizen VRZ
MIDDELBURG - Menselijk gedrag
Fred Moens is specialist brandpreventie bij de VRZ. Bij de inspecties die hij uitvoert in verzorgingshuizen ziet hij dat bouwmaterialen en sprinklerinstallaties meestal wel in orde zijn, maar als er iets mis is, gaat het in negen van de tien gevallen om menselijk gedrag. "Bouwkundig en installatietechnisch kun je nog zo veel op orde hebben, het is het gedrag van mensen dat de onveiligheid in een gebouw bepaalt."
Onwetendheid 
Voorbeelden zijn er helaas genoeg, aldus Moens: "Het gebruik van verouderde tv's en elektrische materialen. Maar vaak heeft het te maken met onwetendheid. Mensen weten niet onder welke omstandigheden een brand kan ontstaan."
Inspecties
De VRZ inspecteert jaarlijks naar schatting 80 procent van de verzorgingshuizen in de provincie. De rest wordt door gemeenten zelf gecontroleerd op brandveiligheid. In totaal zijn er 98 verpleeg- en verzorgingshuizen in Zeeland. 
Krabbendijke
Vorige week zondag kwamen drie hoogbejaarde bewoners van een verzorgingshuis in Krabbendijke om het leven bij een brand in een verzorgingshuis. De oorzaak van die brand was kortsluiting in een stekkerdoos.