Zeeuwse jongeren brommen het meest

Zeeuwse jongeren brommen het meest
Zeeuwse jongeren brommen het meest © OZ
© OZ
OOST-SOUBURG - foto: Marco Derksen

Trouwer

Van alle 16- tot 20-jarigen in Zeeland hebben er 1323 een brommer. Dat is 7,4 procent van de totale leeftijdsgroep. Dat is weinig in vergelijking met negen jaar geleden, maar de Zeeuwse jongeren zijn trouwer aan dit vervoersmiddel gebleven dan hun leeftijdgenoten in andere provincies, waar gemiddeld nog maar 5,1 procent van de jongeren een brommer of snorfiets berijdt, een halvering in negen jaar tijd.

Brommerrijbewijs

Een belangrijke oorzaak van het afgenomen brommerbezit is volgens de BOVAG de invoering het brommerrijbewijs in 2006. Het bromfietsrijexamen en de lessen zijn een extra drempel voor veel jongeren, die daarom liever even wachten om vervolgens een autorijbewijs te halen. Ook is de elektrische fiets inmiddels populairder onder jongeren.

Grafiek brommerbezit

50-plussers

Onder mensen van vijftig jaar en ouder neemt het brommerbezit juist aanzienlijk toe. Toch blijven dáár de Zeeuwen iets achter. Landelijk is het brommer- en snorfietsbezit onder ouderen met 51 procent gestegen, in Zeeland met slechts 31 procent. Er rijden nu 11.000 Zeeuwse 50-plussers op een brommer of een snorfiets, dat is 6,6 procent van deze leeftijdsgroep.