Onderhoud zorgt voor verkeershinder Zeelandbrug (video)

Onderhoud zorgt voor verkeershinder Zeelandbrug (video)
Onderhoud zorgt voor verkeershinder Zeelandbrug (video) © OZ
Groot onderhoud Zeelandbrug

Hinder

ZIERIKZEE - Aan weerskanten van de brug staan stoplichten om het verkeer om beurten de brug op te laten rijden. Dat zorgt voor vertraging. Ook de scheepvaart ondervindt hinder omdat de doorvaartbreedte tot 20 meter is beperkt. "De brug gaat ook nog maar twee keer per etmaal open, om zo de overlast voor het wegverkeer te verminderen," aldus Sybren Stelpstra, projectleider namens Provincie Zeeland. 
Groot onderhoud Zeelandbrug

Meer verkeer

Het groot onderhoud aan de Zeelandbrug is nodig omdat de constructie zwaarder belast wordt door het verkeer dan tijdens de bouw van de brug werd ingeschat. Toen reden er gemiddeld per dag zo'n 2700 auto's over de brug, nu zijn dat er gemiddeld 10.000 per dag. Daarom zijn in september 2015 al ruim vijftig dekplaatscheuren van het noordelijke beweegbare deel gerepareerd, nu is de zuidkant aan de beurt.

Scheuren repareren

De huidige slijtlaag wordt van het wegdek gestraald om daarna alle grote scheuren te repareren. "We weten nu wel dat er scheuren zijn, want dat hebben we vanaf de onderkant kunnen constateren, maar als de bovenlaag van het wegdek af is, kunnen we het nog veel beter zien," zegt Stelpstra. "De gevonden scheuren worden meteen gerepareerd." Vanaf 28 september wordt de brug weer volledig in gebruik genomen.