'Ik ben supertrots, hiermee lopen we voorop' (video)

'Ik ben supertrots, hiermee lopen we voorop' (video)
'Ik ben supertrots, hiermee lopen we voorop' (video)
Zeeland voorbeeld kustvisie

Verknokkerisering voorkomen

MIDDELBURG - De kustvisie is nodig om te voorkomen dat de Zeeuwse kust op die van België gaat lijken. Daar is de kustlijn bijna helemaal volgebouwd. Waterschapsbestuurder De Smet: "Veel partijen zijn blij met hoe de Zeeuwse kust er nu uitziet. Dat moeten we bewaken." 

Allemaal genieten

Gedeputeerde Schönknecht onderstreept het belang van de kust voor Zeeland. "Die is er in eerste instantie voor onze veiligheid. Maar we moeten er ook voor zorgen dat toeristen en Zeeuwen ervan kunnen genieten. Maar om dat zo te houden moet je op het gebied van natuurbescherming, infrastructuur en veiligheid wel af en toe maatregelen kunnen nemen."
Duidelijkheid over wat mag
De kustvisie moet ervoor zorgen dat straks voor iedereen duidelijk is wat er wel en wat er niet kan langs de kust. Gedeputeerde Schönknecht: "Een ondernemer moet niet meer vier jaar lang met zijn plan gaan leuren. En dan eerst van drie partijen groen licht krijgen, om vervolgens van een vierde partij te horen dat het niet door kan gaan. Dat is niet goed voor ondernemend Zeeland."
© OZ
Neuzen dezelfde kant op
Waterschapsbestuurder De Smet: "Als de neuzen eenmaal dezelfde kant opstaan, hoef je niet steeds op afspraken terug te komen of ze te herzien. Straks ligt de toekomst van de kust voor jaren vast. Dat is een voordeel voor iedereen, van projectontwikkelaars tot natuurbeschermers."
Voorbeeld voor de rest
Waterschapsbestuurder De Smet vindt dat Zeeland een voorbeeld is voor de rest van Nederland: "Hier zijn alle betrokkenen op een goede manier bezig een kustvisie te ontwikkelen. En samen kom je sterker over." Volgens hem is de Zeeuwse aanpak bijzonder omdat nergens in Nederland op deze manier afspraken worden gemaakt voor de toekomst van de kust.
Supertrots op Zeeland
Het is de bedoeling dat de kustvisie eind december klaar is. Als dat lukt, zet Zeeland de toon voor de rest van het land, zegt Schönknecht: "Als we dit voor elkaar krijgen, kunnen we als Zeeland echt supertrots zijn. En als de afspraken in 2018 zijn vastgelegd in een wet, dan lopen we echt wel voorop."