Onderhoud aan sluisdeuren zorgt voor hinder en stremming

Onderhoud aan sluisdeuren zorgt voor hinder en stremming
Onderhoud aan sluisdeuren zorgt voor hinder en stremming © OZ
Een sluis bij Hansweert
Een sluis bij Hansweert © OZ Marcel Decraene

Datum werkzaamheden

HANSWEERT - Het werk aan de sluisdeuren wordt uitgevoerd van 12 september 7.00 uur tot 26 september 7.00 uur. Het gaat om deuren van de sluizen bij Hansweert (deur Oostsluis, Westerscheldezijde) en van het Krammersluizencomplex (deur Duwvaartsluis 2, Zoommeerzijde).

Hinder beperken

De werkzaamheden op deze locaties worden bewust in dezelfde periode uitgevoerd om de hinder voor de scheepvaart te beperken. Dit groot onderhoud is nodig om storingen te voorkomen en de levensduur van de deuren te verlengen.

Vertraging en stremming

Tijdens de werkzaamheden is in beide sluizencomplexen altijd een sluiskolk beschikbaar. Wel kan vertraging optreden. Als alternatief kan het Schelde-Rijnkanaal worden gekozen. Voor de zogeheten hoge vaart is er geen sluiskolk bij de Krammersluizen beschikbaar en is ook het Schelde-Rijnkanaal geen alternatief.

Wegverkeer

De werkzaamheden in Hansweert hebben geen gevolgen voor het wegverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen over de andere sluisdeur. Door de werkzaamheden bij de Krammersluizen is er enige vertraging voor het wegverkeer op 19 september bij de brug in de Philipsdam (N257). De brug zal twee keer ongeveer twintig minuten buiten de spits open staan. Dan zal een bok met een sluisdeur passeren.

Sluisdeur

Het verwijderen en vervangen van een sluisdeur kost één dag. Vervolgens is enkele dagen nodig om de deur volledig aan te sluiten en te testen.

Hansweert

Het wisselen van de deur gebeurt in Hansweert op 14 september. De deur wordt vervoerd naar Moerdijk. Daar worden roestplekken en schades van bijvoorbeeld kleine aanvaringen hersteld.

Krammersluizen

Bij de Krammersluizen wordt de deur op 19 september gewisseld. Deze kan op locatie worden gereviseerd en geconserveerd bij de deurenbergplaats.