'Wat ik zou doen bij brand? Hier blijven zitten...' (video)

'Wat ik zou doen bij brand? Hier blijven zitten...' (video)
'Wat ik zou doen bij brand? Hier blijven zitten...' (video) © OZ
Brandveiligheid verzorgingshuizen 2

Hulp

IJZENDIJKE - Op eigen houtje wegvluchten zit er voor haar niet in, weet ze zelf als geen ander. Daarom zou ze als ze rook ziet de deuren sluiten, voor het raam gaan zitten en van buiten hulp inroepen. Dat is volgens de adviseurs van de Veiligheidsregio Zeeland ook precies wat zij in haar omstandigheden het beste kan doen.

Vergeetachtig

Het is erg lastig om de bewoners van een verzorgingshuis aan te leren wat ze moeten doen. Het gaat om ouderen die soms vergeetachtig zijn, of misschien dementerend. En dan is het moeilijk om zoiets moeilijks als brandpreventie tussen de oren te krijgen. Bij veel jongere mensen is dat al knap lastig, laat staan bij ouderen.

Campagne

De Veiligheidsregio Zeeland probeert daarom met de campagne 'Geen nood bij brand' de ouderen in verzorgingshuizen zoals Huize Emmaus te leren wat ze in geval van brand moeten doen. Daarom weten veel bewoners, zoals mevrouw Cornelis, precies wat ze wel en wat ze dan niet moeten doen. 
Maria Cornelis precies wat ze moet doen als ze rook ziet
Maria Cornelis precies wat ze moet doen als ze rook ziet © OZ
ITEM Brandveiligheid verzorgingshuizen BEWONER

Gesprek van de dag

Afgelopen week was de brand in verzorgingshuis Ter Weel in Krabbendijke het gesprek van de dag in veel verzorgingshuizen. Bij die brand kwamen drie bewoners om het leven.

Geschrokken

In het verzorgingshuis waar Cornelis woont, Huize Emmaus in IJzendijke, reageren de bewoners volgens leidinggevende Nelleke Dansen vrij gelaten op het dramatische nieuws. Het personeel is wel flink geschrokken van de brand en zijn ze er zich, volgens Dansen, terdege van bewust dat ook hier een brand kan uitbreken.
Brandveiligheid Verzorgingshuizen Huize Emmaus

Alerter

Het personeel is volgens Dansen alerter geworden op brandveiligheid. "We zijn bewust gaan kijken naar zaken als open deuren die eigenlijk dicht moeten zijn voor de brandveiligheid. We hebben ook maatregelen genomen. Ik denk dat ZorgSaam [de stichting waar Huize Emmaus onder valt - red.] zich bewuster is geworden van de verbeteringen die zij kan aanbrengen."