Onderzoek VRZ onder toezicht van Bruinooge

Onderzoek VRZ onder toezicht van Bruinooge
Onderzoek VRZ onder toezicht van Bruinooge © Omroep Zeeland
© OZ

Elie van Strien

MIDDELBURG - Het was aanvankelijk de bedoeling dat Elie van Strien, voormalig commandant van de brandweer Amsterdam-Amstelland en brandweercommandant van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, onderzoek zou doen naar misstanden bij de VRZ. Maar toen hij waarnemend directeur werd van de VRZ werd besloten het onderzoek uit te besteden.

Gerrie Ruijs

Van Strien vervangt VRZ-directeur Gerrie Ruijs, die zit ziek thuis na zware kritiek op haar functioneren. En het is juist die kritiek die nu moet worden onderzocht. Het onderzoek wordt door een onafhankelijk bureau uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat het bureau zich aan de opdracht houdt en het onderzoek goed uitvoert is een begeleidingscommissie in het leven geroepen. Bruinooge is voorzitter van deze commissie. Het onderzoek start over een week of vier.

Problemen bij VRZ

In juni lekte een vertrouwelijk rapport uit over het functioneren van directeur Ruijs. De conclusies waren vernietigend. Zij werd onder meer beschuldigd van machtsmisbruik, vriendjespolitiek en financieel wanbeheer. In een spoedzitting besloot het algemeen bestuur van de VRZ, dat zijn de dertien Zeeuwse burgemeesters, dat Ruijs 'niet de aangewezen persoon is om de organisatie in deze turbulente tijd te leiden'.