'Geklaag over zomerweer was te voorbarig' (video)

'Geklaag over zomerweer was te voorbarig' (video)
'Geklaag over zomerweer was te voorbarig' (video) © OZ
Terugblik zomer weer

Mooi eindcijfer

OOST-SOUBURG - Broeke vergelijkt de zomer van 2016 met een luie leerling. "Zo een die aan het begin van het schooljaar eerst 5'jes en 6'jes haalt, maar op het eind van het jaar ineens flink gaat studeren en dan toch nog een mooi eindcijfer haalt."

Erg nat

Zo was het aan het begin van de zomer in juni erg nat, met een gemiddelde neerslag van 107 mm, waar normaal zo'n 68 mm zou moeten vallen. "Maar er waren grote verschillen. Zo viel er in Noordgouwe met 80 mm relatief weinig en met 147 mm in Stavenisse juist net veel meer."
© OZ
Somber
Het was verder die eerste zomermaand aan de warme kant, vooral in de nachten, maar Broeke omschrijft juni vooral als 'erg somber', want de zon liet zich niet veel zien. "Westdorpe was samen met Maastricht het somberste plekje van Nederland, met maar 126 uur zon."
Zonniger en warmer
De maanden die volgden, juli en augustus, maakten veel goed. "Juni was relatief droog, zonniger dan normaal en warmer dan eerdere jaren, vooral de nachten. En in augustus was de gemiddelde temperatuur erg hoog. Vooral direct aan de kust was het erg warm, door de aflandige wind." 
Ondergaande zon Vlissingen foto door Tanja van Eenenaam
Ondergaande zon Vlissingen foto door Tanja van Eenenaam © Tanja van Eenennaam, Vlissingen
ITEM Terugblik zomer 3
Foto: Tanja van Eenennaam, Vlissingen

Veel geklaagd

Toch werd ook dit jaar veel geklaagd over de zogenaamd slechte zomer. Volgens Broeke hebben we met zijn allen dan ook te hoge verwachtingen. "De afgelopen jaren hebben we buitengewoon mooie zomers gehad en die zitten nog vers in het geheugen. En we gaan op vakantie naar zonniger oorden en dan verwachten we hier hetzelfde weer."

Kleding

Deels komt het geklaag volgens Broeke door de kleding. "Vergelijk maar eens de kleding van nu met wat men in de jaren zestig droeg op een mooie zomerdag. Nu hebben mensen het soms koud, maar dan vraag ik me af of dat aan het weer ligt of aan de kleding."

Zomers steeds warmer

Verder is worden de zomers steeds warmer, want voor koude zomers moet je volgens Broeke ver terug in de tijd. "De vorige echt koude zomer was in 1965, dus dat zegt wel wat over de trend."

Mooie nazomer

Daarnaast is het ook een trend dat we steeds vaker ook een mooie nazomer hebben. "Maar het is geen wet van meden en perzen, soms is het juist de voorzomer die erg warm is. Maar voor dit jaar ziet het er goed uit. Bij een watertemperatuur die is opgelopen tot 21 graden blijft het aan de kust voorlopig nog relatief warm."

Drukte

Naast het weer blikt Omroep Zeeland ook terug op de drukte op het strand en op de weg. Zo moesten de Zeeuwse strandwachten iets vaker in actie komen en had ook de Wegenwacht van de ANWB de handen vol aan hulpvragen van toeristen op de Zeeuwse wegen.