Fietsendieven aan de ketting

Fietsendieven aan de ketting
Fietsendieven aan de ketting © OZ
Agent met fiets
Agent met fiets © OZ
ITEM 1 stop heling fietsen.
VLISSINGEN - Proef
In dit systeem worden fietsen die door een handelaar worden ingekocht direct geregistreerd. Als het om een gestolen fiets gaat, krijgt de politie een melding. Landelijk is het al langer in gebruik.
Einde tijdperk fietsendieven?
Nee, dat niet. Zoals elk systeem is het Digitaal Opkoop Register niet waterdicht. Als de gegevens niet correct worden ingevuld, krijgt de politie geen melding. En een dief kan de fiets ook over de grens aanbieden. Met de omliggende landen is nog geen sprake van samenwerking op dit gebied. Voor de fietsendieven wordt het dus wel moeilijker gemaakt, maar niet onmogelijk.
Registratie verplicht
Vanaf 1 januari 2017 wordt de registratie verplicht. En dat geldt niet alleen voor de officiële handelaren maar ook voor de hobbyisten. Heb je dus een leuk handeltje op marktplaats dan moet je oppassen. Want de politie gaat vanaf volgend jaar stevig controleren in samenwerking met gemeenten. Verkoop je meer dan vier fietsen per maand en registreer je die niet? Dan volgt de eerste keer een waarschuwing. Wie dan nog doorgaat zonder registratie, riskeert een boete of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden.
ITEM 2 stop heling fietsen