Filmloket moet Zeeland aantrekkelijk maken voor filmmakers

Filmloket moet Zeeland aantrekkelijk maken voor filmmakers
Filmloket moet Zeeland aantrekkelijk maken voor filmmakers © OZ
Cine City in Vlissingen
Cine City in Vlissingen © OZ

Budget

OOST-SOUBURG - De filmcommissie, zoals het loket ook wel wordt genoemd, wordt opgezet door Leo Hannewijk, festivaldirecteur van Film by the Sea. Hij is twee jaar geleden gevraagd het filmloket in Zeeland op te starten, maar kon tot nu toe niks uitrichten omdat hij geen budget had.

Lobby

Met de 15.000 euro die de provincie nu ter beschikking stelt, gaat het loket lobbyen bij filmproducenten om voor Zeeland te kiezen. Daarnaast zal het loket ook fondsen werven. Zaterdag maakt Hannewijk bekend wie dat gaan doen. Hij trekt zichzelf terug uit het loket zodra het loopt.
Aantrekkelijk
Volgens Hannewijk heeft Zeeland een aantrekkelijk landschap voor filmopnames en is de breking van het licht hier anders. Daarnaast speelt de diversiteit van het landschap een rol en zijn de Zeeuwen bereid mee te werken aan opnames volgens Hannewijk. "In Amsterdam is er elke dag wel een opname en daar balen de inwoners van. Dat is hier nog niet het geval."

Hulp

In 2014 is een landelijk filmloket opgericht dat meer internationale producties naar Nederland moet halen. In navolging daarvan zijn er in grote steden en in een aantal regio's ook loketten opgericht, zoals in Zeeland. Sinds 2014 kunnen filmproducenten die een film of een deel daarvan opnemen in Nederland een deel van de productiekosten aftrekken van de belasting.

Techniek

Behalve voordelen is er voor Zeeland ook nog werk aan de winkel om aantrekkelijker te worden voor producenten. Zo schort het volgens Hannewijk nog aan voldoende technische toeleveringsbedrijven in de provincie die opnames kunnen ondersteunen. "Er zijn er wel een paar, maar dat mag wel ietsjes meer zijn."