Hardlopen in een jurk?! Deze dames willen niet anders (video)

Hardlopen in een jurk?! Deze dames willen niet anders (video)
Hardlopen in een jurk?! Deze dames willen niet anders (video) © OZ
Kustmarathon looprokjes

Het geeft me een goed gevoel

ZOUTELANDE - "Ik weet nog dat ik zes jaar geleden riep: 'Ik ga toch zeker niet in een rokje lopen?' Maar nu wil ik niet anders meer", zegt de uit Vlissingen afkomstige Natalie Sinke. "Het is fleurig, ik voel me vrouwelijk, het geeft me een sterk en goed gevoel. En het zit gewoon lekker."
Praktisch
En het is ook praktisch: in de band van haar rokje kan ze haar telefoon of energie-gel kwijt. Daardoor hoeft ze niet met een speciale gordel om te lopen. Buiten Zeeland is hardlopen in een rokje volgens de twee vrouwen sowieso al meer gemeengoed.

Identiteit onderstrepen

In Amerika bijvoorbeeld zijn ze veel meer met sportmode bezig, daar onderstreep je met sportkleding je identiteit. Allerlei setjes zijn er op de markt: jurkjes met accessoires als armwarmers en (compressie)kousen in kleuren die bij de rest van je outfit passen. Het materiaal is niet zwaar en draagt comfortabel. "Qua prijs zijn ze ongeveer even duur als een broekje of shirtje van een bekend sportmerk", zegt Sinke. Duurder wordt het als je er bijpassende accessoires bij koopt, zoals de armsleeves:
Kustmarathon looprokjes armsleeves

Catwalk

Paola van Gilst uit Goes viel al snel voor hippe, zwierige rokjes. "Ik wil er altijd goed en vrouwelijk uitzien en dat kan met dit type sportkleding." Tijdens wedstrijden krijgt ze vaak opmerkingen. "Zoals 'catwalk' of 'leuk rokje'. Of: 'Je ziet er nog goed uit!' Als ze dat dan roepen ga je dat zelf nog geloven ook en dat doet me dan goed. Vooral wanneer ik het net even zwaar heb."
Het doet iets met je psyche
Volgens sportspsycholoog Huibregt Boluijt uit Middelburg kan sportkleding iets doen met je psyche. "Het is een bevestiging van waar je voor staat. Als je goed in je vel zit, dan kan bepaalde kleding dat onderstrepen. Het kan je helpen bij je sportprestaties." Natalie Sinke zal zaterdag waarschijnlijk niet starten bij de Kustmarathon vanwege een blessure.

Twee hardloopsetjes

Van Gilst heeft twee hardloopsetjes klaarliggen voor de grote dag. Ze twijfelt nog tussen een fleurig tweedelig setje met bloemen en een felblauw setje met roze biesjes. Voorlopig houdt ze het op dat laatste setje, dus loopt ze er als het goed is bij de Kustmarathon zo bij: 
Paola van Gilst in de outfit die ze mogelijk op 1 oktober draagt
Paola van Gilst in de outfit die ze mogelijk op 1 oktober draagt © OZ