Zeeuwse kunstschat gevonden voor een prikkie

© OZ

Een koopje

WESTKAPELLE - De Belgische eigenaar kocht het kunstwerk uit 1913 een half jaar geleden op een openbare verkoop in Antwerpen. "Ik zag het daar en dacht wat een mooie tekening. Als het binnen mijn budget past, dan koop ik hem," vertelt hij aan presentator Frits Sissing. Het budget was 200 euro, dus toen de tekening voor 100 euro mee naar huis ging, dacht hij al een koopje te hebben gedaan.

Geweldige vondst

Deskundige Willem de Winter is dolblij dat de kunstliefhebber is langsgekomen in het Markiezenhof in Bergen op Zoom, waar het programma werd opgenomen. "Dit is een geweldige vondst, want hij is echt," zegt hij met een grote glimlach. Volgens De Winter is het een voorstelling van dijkwerkers die werken aan de dijk tussen Westkapelle en Domburg. "Het is een mooie levendige voorstelling, vrij laat in zijn carrière gemaakt."

Zeeuwse werken

Jan Toorop wordt geroemd om zijn Zeeuwse landschappen en figuren. Hij overleed in 1928 en zijn werk kent vele liefhebbers. De tekening wordt daarom op een waarde van 15.000 euro geschat. De Belgische eigenaar schrikt er van "O, daar word ik zelf niet goed van, meen je dat echt?", vraagt hij verbaasd aan expert Willem de Winter.
Domburg
Toorop heeft aan het einde van de negentiende eeuw in Domburg gewoond.