'Vos is een ware plaag in Zeeland'

'Vos is een ware plaag in Zeeland'
'Vos is een ware plaag in Zeeland' © Ron Brouwer
De vos laat zich op steeds meer plekken zien in Zeeland
De vos laat zich op steeds meer plekken zien in Zeeland © Ron Brouwer
MIDDELBURG - Ware slachting
Volgens Aviornis zorgen vossen overal in Zeeland voor een ware slachting onder weidevogels en hobbypluimvee. De vogelhoudersvereniging zegt dat het aantal vossen in Zeeland explosief groeit, in Zeeuws-Vlaanderen alleen al zouden 750 van deze sluwe roofdieren rondlopen. Maar officiele cijfers over hoeveel vossen er in Zeeland leven, zijn er niet. 

Jagen

Aviornis wil dat de provincie toestemming geeft om ook 's nachts met hulp van een lichtbak op vossen te jagen. De vogelhoudersvereniging zegt dat jagen overdag, wat nu wel mag, weinig soelaas biedt omdat de vos vooral 's nachts op jacht gaat. Voorzitter Piet Maas: "De vos is geen aanwinst maar een bedreiging. De grutto, kluut en tureluur zullen verdwijen als de vos niet aangepakt wordt", zei de woordvoerder. 
Dierentuin
Het pleidooi van Aviornis kreeg steun van het CDA, de ChristenUnie en de Partij voor Zeeland. Ria Rijksen van de ChristenUnie: "Nederland gaat steeds meer lijken op een dierentuin. Maar als we de vos niet aanpakken, houden we straks alleen vossen en kraaien over." 
Vossenboerderij
PvdA-Statenlid Ralph van Hertum is tegen het afschieten van vossen. Hij stelt voor om ze te vangen en onder te brengen in een vossenboerderij. Dat voorstel kwam op hoon te staan van andere partijen die zich afvragen of de PvdA plotseling voorstander is van intensieve veehouderij. "Je gaat wilde dieren toch niet opsluiten in een boerderij?", reageerde gedeputeerde Carla Schönknecht verbaasd. 
Weinig kans
Overigens is de kans klein dat er een vergunning komt om vossen 's nachts af te schieten. Gedeputeerde Schönknecht: "We moeten ons houden aan strenge regels, anders zet de rechter een streep door zo'n vergunning". Volgens haar is er tot nu toe geen enkele officiële aanvraag binnengekomen om 's nachts vossen dood te schieten.