Havens van Zeeland en Gent willen fuseren (video)

Havens van Zeeland en Gent willen fuseren (video)
Havens van Zeeland en Gent willen fuseren (video)
'Samen zijn we de achtste haven van Europa'

Top

TERNEUZEN - Minister-president Geert Bourgeois van Vlaanderen en premier Mark Rutte van Nederland spreken maandag tijdens hun top in Gent over de havensamenwerking, maar ook over onder meer grensoverschrijdende arbeid. Dat laatste ligt nu nog moeilijk, omdat Nederlandse en Vlaamse wetgeving niet op elkaar zijn afgestemd op het gebied van bijvoorbeeld belastingen.
Fusie
Achter de schermen wordt al tijden onderhandeld over een fusie. Bronnen melden dat organisatiebureau McKinsey de voorgenomen samenwerking, in opdracht van de  Gentse en Zeeuwse havenschappen onderzocht en een positief advies uitbracht. De businesscase liet zien, dat een samenwerking voor beide organisaties gunstig uitpakt, melden bronnen.
Hoofdkantoor van Zeeuws havenschap Zeeland Seaports in Terneuzen
Hoofdkantoor van Zeeuws havenschap Zeeland Seaports in Terneuzen © OZ

Rotterdam

Zo'n vijftien jaar geleden gingen de Zeeuwse havens ook al eens een liaison aan met de havens in Rotterdam. Maar dat pakte niet goed uit. De samenwerking leverde Zeeland geen enkele bedrijfsvestiging op, bleek later uit een rapport van de Rekenkamer. De Rotterdamse haven zou de samenwerking alleen zijn aangegaan om de Zeeuwen in de gaten te houden en te voorkomen dat ze klanten binnen haalden die Rotterdam zelf ook wilde hebben.