​Advies: onderzoek aankoop nieuwe veerboot

​Advies: onderzoek aankoop nieuwe veerboot
​Advies: onderzoek aankoop nieuwe veerboot © OZ
Veerboot fietsvoetveer veerdienst Vlissingen Breskens
Veerboot fietsvoetveer veerdienst Vlissingen Breskens © OZ

Aantal reizigers valt tegen

MIDDELBURG - Het aantal reizigers op de veerdienst valt tegen. Toen de boten in 2003 in gebruik werden genomen, was de verwachting dat er 800.000 passagiers per jaar mee zouden varen. Dat is nooit gehaald. Vorig jaar gingen er 650.000 mensen met de boot mee. En de trend is dalend. Vorig jaar werd al bekend dat de veerdienst met miljoenen verlies draait. Dat geld legt de provincie bij. Met een nieuw plan wil de provincie garanderen dat de veerboot ook in de toekomst kan blijven varen. 

Onderzoek naar kosten nieuw schip

Daarom heeft de provincies scenario's in beeld gebracht over de toekomst van de veerdienst. Ambtenaren adviseren om te onderzoeken hoeveel een nieuw schip kost. Ook moet in beeld gebracht worden hoeveel bespaard kan worden door afvaarten waarbij bijna niemand meevaart te schrappen.

Beleving belangrijk

Als inderdaad wordt gekozen voor een nieuw schip, moet ook de beleving aan boord worden bekeken, staat in het advies. Aan boord van de huidige schepen is weinig te beleven. Op de oude PSD-schepen waren broodjes kroket en erwtensoep met worst te koop.

Duur in onderhoud

De huidige twee veerboten zijn pas in 2033 afgeschreven. Maar de schepen zijn duur in onderhoud en ze vallen regelmatig uit vanwege storingen. In het advies staat dat onderzoek nodig is om te kijken of de twee schepen verkocht kunnen worden. 

Debat

Het dagelijks provinciebestuur bespreekt het ambtelijk advies op 27 september. Daarna komt het advies in oktober aan bod in een Statencommissie en op 18 november debatteren Provinciale Staten over de toekomst van de veerboot.