Goes moet de meeste huizen gaan bouwen

Goes moet de meeste huizen gaan bouwen
Goes moet de meeste huizen gaan bouwen © OZ
Baby
Baby © OZ

Kleinste

Andere gemeentes waar er tot 2030 meer woningen moeten worden gebouwd tot 2030, zijn Middelburg, Veere, Noord-Beveland en Reimerswaal. In de overige gemeentes zal er sprake zijn van krimp. 
Groei
De gemeente met de meeste bevolkingsgroei is direct ook de kleinste gemeente van Zeeland: Noord-Beveland. Daar wordt door het CBS een bevolkingsgroei van 5,2 procent verwacht. Dat is meer dan het Zeeuwse onderzoeksinstituut ZB Planbureau verwacht voor dit eiland. Wel ziet ook het ZB-planbureau een groeitrend voor Goes, dat als grotere stad in de regio een aanzuigende werking heeft.
Trek
In Zeeland gaan veel jongeren al vroeg het huis uit om buiten de provincie hun toekomst op te bouwen. Vooral Zeeuws-Vlaanderen gaat onder die trek gebukt. In Sluis daalt het aantal inwoners de komende veertien jaar met 7,5 procent: de grootste krimp van de provincie en één van de grootste van Nederland. 5,9 procent van de huidige woningen zal daardoor overbodig worden.
Bejaarden
Minder inwoners en minder huishoudens betekent in Zeeland vooral meer bejaarden, omdat de 65-plussers wel in de streek blijven wonen. Sluis is in 2030 de gemeente met de meeste 65-plussers: 32,9 procent. Alleen enkele plaatsen in Groningen en Gelderland steken daar nog bovenuit. De jongste gemeente van Zeeland in 2030 zal Reimerswaal zijn met naar verwachting 20,6 procent 65-plussers. Ter vergelijking: Amsterdam is tegen die tijd nog een stuk jonger: slechts 16,8 procent 65-plussers. 
Grafiek
Kies in onderstaande grafiek de verwachte huishoudensgroei, bevolkingsgroei of percentage 65-plussers in 2030.

Kaartje bevolkingsprognose 2030 Zeeland